čtvrtek 9. září 2010

Tři opravdu zajímavé výstavy

V Liberci probíhají tři výstavy, které mají jedno společné. Pokoru a výraznou chuť žít. Žel, již první výstava v prostorách Krajské vědecké knihovny nás nutí společně s vystavovateli akceptovat to nejtragičtější, co na životě je. Smrt. Smrt, kterou s sebou přináší netolerance, popírání lidské důstojnosti, vše, co známe pod pojmem fašismus, nacismus, antisemitismus. „Anna Franková – Odkaz pro současnost“. Jak výstižné a jednoznačné, aktuální a současné v době, kdy v ulicích našich měst pochodují mladí lidé skandující.“Židé do plynu!“. Popírání holocaustu je současným, útokem na Židy a Izrael., na jediný demokratický stát Středního východu. Je mi smutno při vzpomínce na oběti rasové nenávisti, na hromady opuštěných dětských hraček, kočárků a vlasů, toho mála, co zbylo po zavražděných židovských dětech. Smutno z toho, že naše generace neumí čelit neofašistické ideologii.
Svět tváří, výrazových schopností kontrastních barev, němého výkřiku. Svět zpovědi a velké lásky fotografa Vladimíra Vlka k objevu, který stojí před jeho objektivem. „Viděno černobíle“ - Vladimír Vlk, Liberec, Sokolské náměstí, Čajovna 82 vůní.
Třetí výstava je retrospektivou jednoho z nejlepších profesionálních fotografů. Chtělo by se říci naší planety, ale buďme pokorní – jednoho z nejlepších libereckých profesionálů, který se má čím pochlubit. Milan Drahoňovský, přítel a fotograf umí fotografovat cokoli a jeho poslední výstava v Severočeském muzeu v Liberci to ukazuje v plné nahotě. Od krásných děvčat, jejichž šatem je půvabná nahota, přes lesy a hory našeho pohraničí. To říkám záměrně, neboť fotograf „umí“ nejen Jizerky, ale i Šumavu. Výstava obsahuje i knihy, které mistr Drahoňovský doprovodil fotografiemi i onen „úlet“ na Šumavu, který jen potvrzuje, že kdo umí doma,ve světě se neztratí. Výstava, která je ve v libereckém muzeu ke zhlédnutí reprezentovala náš kraj v loňském roce v Českém centru v Berlíně.
Všechny tři výstavy dokumentují, že krajské město má co nabídnout svým návštěvníkům i na poli výstavním. Škoda, že všechny tři výstavy spojuje ještě jedna věc. Jsou ke zhlédnutí jen v tomto měsíci, v září 2010.

Žádné komentáře: