neděle 3. října 2010

Mnich v kutně aneb Františkánská misie – Liberec 2010

V Liberci, Jablonci, Turnově či České Lípě věc dosud nevídaná. Misie. Známe misie k pohanům, k nepokřtěným Polabským Slovanům, osudy těch, kteří neuspěli i jejich svatořečení. Příkladem budiž osud svatého Vojtěcha.
Papež Benedikt XVI. při bilanci své pastorační návštěvy v České republice řekl ve Vatikánu v prosinci loňského roku: „Myslím si, že církev by měla i dnes otevřít jakýsi druh „nádvoří pohanů“, kde se lidé mohou určitým způsobem napojit na Boha aniž by ho znali. Litoměřický biskup v této souvislosti oslovil jak misionáře, tak obyvatele města Liberce. Už za několik dní se, jak doufám, při liberecké misii otevře náruč bratří františkánů a místních křesťanů a to nejen pro ně samé, ale i pro každého člověka, který by se chtěl něco o křesťanství dozvědět..., vstoupit zcela svobodně do prostředí, sice třeba ještě cizího, ale nakonec přece laskavého a přátelského.“
Liberecká františkánská misie je skutečně nabídka, alternativa, něco, co dosud v nabídce schází. Je přínosem a povzbuzením nás všech, kteří žijeme hodnotami neslučitelnými s netolerancí a neuznáváním hodnot nám všem společných pro zachování vzájemné úcty a posilování zodpovědného přístupu k životu. O to jde současné misii v našem regionu. Stálá hrozba militantního fundamentalismu vyznavačů proroka Mohameda boří stávající hodnoty křesťansko-židovské společnosti a tradic obyvatel Evropy.
V Liberci se ve dnech 5.-10.10.2010 uskuteční katolická misie pořádaná bratry české františkánské provincie (oficiálně: Řád menších bratří, www.ofm.cz) se zástupci libereckých farností. Jde o první misii tohoto tzpu. Poprvé také františkáni takovou misii konají v ateistickém prostředí severních Čech. Až neskutečně bohatý a inspirující program je sestaven tak, aby zaujal všechny generace. Po celý týden se budou konat akce, setkání s důchodci, se studenty, občany, kteří navštíví střed města. Tým tvoří na 50 pozvaných misionářů – kněží, řeholníků a řeholnic. K nim se přidá asi 20 libereckých spolupracovníků. Přímo k zastavení a rozhovoru s misionáři bude v centru Liberce „u vodotrysků“ před OC Plaza sloužit „stan setkání“ meno kavárna U Františka v budově fary kostela sv. Antonína v Kostelní ulici.
Dosud neobvyklá, ale jedna z potřebných forem oslovení spoluobčanů se rodí právě dnes na severu Čech. Nelze než popřát organizátorům úspěch v jejich bohulibém počínání. Ač ateista, vidím aktuálnost a potřebu vážně se zamýšlet nad tím, kam spějě společnost lidí uznávajících jen spotřební hodnoty, tolerující nebezpečí likvidace tradiční křesťansko-židovské historie tohoto území. Je právě čas, posoudit nabízenou alternativu a stanovit priority vymezující hranice našeho chování. K tomu by mohla přispět i Františkánská misie Liberec 2010.

Žádné komentáře: