úterý 23. listopadu 2010

Novému vedení radnice

A je to tu znovu. V Liberci není tržnice. Důstojná, v centru města, celoroční a na úrovni 21. století. Máme tu stovky prodejen se svetříky, podprsenkami a sportovním vybavením. Nemáme tu tržnici s prodejem čerstvé, domácí zeleniny, čerstvé drůbeže, domácího medu, česneku, hub, zvěřiny. Je až zarážející, že se nedaří zlomit odpor těch, kteří celoroční tržnici s rybárnou a zvěřinou blokují. Je zarážející a nemravné hledět jen na svůj prospěch a přehlížet ostatní. Příkladem takového myšlení je řetězec obchodů s potravinami „Billa“, která konkrétně v centru Liberce brání „výstavbě“ celoroční tržnice v obchodním centru Plaza naproti liberecké radnici. Exkluzivita smlouvy s Billou nedovoluje Plaze otevřít „ona velká okna do náměstí k vodotryskům a zrealizovat nápad venkovní a v zimě celoroční prodej uvnitř Plazy. Aspoň tak to vidím já, běžný spotřebitel.
Prodej naší a příhraniční polské zeleniny a ovoce by byl i naplněním poslání euroregionu Nisa. Propojení na této úrovni by přispělo ke zlepšení zásobování spotřebitelů čerstvým, evropským zbožím. Ryby, zvěřina, med, toho je v Polsku dost a není tak rizikové, jako zboží z Asie, z Číny. Myslím si, že právě tato kauza, jako kauza „botiček“ by měla být novým vedením liberecké radnice řešena hned.
Ukáže se, jestli nová radnice má na řešení dopravy po městě a jak dokáže zabránit obdobným podvodům staletí jako bylo světové lyžování 2009 v Liberci. Jak vrátí Liberci pozemky na Perštýně po Textilaně? Co s letištěm? Co s dluhy, které městu zanechal ekonom a primátor města v jedné osobě. Co se „Spaciem“, které městu „nezištně“ shání sochy, které většinou nikdo nechce, a které město stojí hromadu peněz. Kdy konečně začne město zaplavovat městský architekt a ne betonová lobby?

Žádné komentáře: