úterý 28. prosince 2010

Šifrovaná zpráva

Věc: Vážená klientko, vážený kliente,
Dovolujeme si vám oznámit, že společnost „šest kroužků a 5 koleček“ s. a. rozhodla o zavedení výkonnostního honoráře pro podílové listy výše uvedeného fondu, a to v maximální výši x% z celkové výkonnosti, o níž tyto podílové listy převýší benchmark nebo výkonnostní cíl, pod podmínkou dodržení principu high water-mark.
S pozdravem oddělení custodian services bez podpisu s dodatkem: Toto potvrzení je vytvořeno systémově. Nevyžaduje podpisu oprávněných osob. V Praze dne 7. 12. 2010.

Myslel jsem si, že šroubovaná čeština zanikla s Rakouskem-Uherskem. Přesto, že došlo od té doby k mnoha revolucím a válečným konfliktům, musím konstatovat, že staré Rakousko má v Česku hluboké kořeny…
Marně luštím šifru z Unicredit banky. Došlo k jadernému výbuchu? Jsem maršál Tito, Evžen Savojský, Mata Hari, matka Tereza nebo plukovník Rédl? Co jsem komu udělal, že jsem nedodržel princip high water mark?? Proč to není azbukou? Třeba mi píší z Porůří nebo trapeři z Jižní Dakoty. Už zapomněli česky? Vězím v tom až po uši. Jsem agent 007 s právem zabíjet?? Mám chuť opravdu někoho zabít… Spící agent, kterého si teď našli pomocí šifry mistra Leonarda… Kosmonosy, Bohnice, Beřkovice, útulek pro staré policejní psi, psovody. Je to vážné? Jde jen o výkřik do tmy? Nebo je to vážnější? Jdou mi po krku? Mám jim to podepsat? Něco mi říká hej, to druhé mi říká pozor. Je přeci 21. století.
Obracím se tedy k vám s tou troškou, se zbytkem rozumu. Je tohle možné, mám já tohle zapotřebí? Chodím k volbám, do průvodu, platím příspěvky, dávám i na fond solidarity. Proč, proč mi tohle dělají? Až se jednou probudím a tohle uslyším, nebudu věřit, jak hluboko se vetkla rakouská orlice do těla českého lva. No řekněte, jak krásně se to česky „šroubuje“. Ať žije císař pán a Rakousko-Česká nebo jak chcete – Česko-Rakouská unie. Za všechny monarchisty: „Zachovej nám hospodyně…“

Žádné komentáře: