úterý 18. ledna 2011

Byl prostě první

První zasilatelský závod v Liberci. Srovnání s virtuálním internetovým obchodem současnosti trochu pokulhává, ale myšlenka a objem obchodu mi dává za pravdu. Dovolte, abych vám představil obchodníka, pana Františka Mettalu, jehož první, jak sám zdůrazňuje, křesťanský závod prodeje sukna, výtečně prosperuje. Pokud mu chcete napsat, pak pište Liberec, kousek od radnice, Vídeňská ulice č. 15 (dnes Moskevská), pod firemní tabulkou „První český křesťanský tovární sklad suken, založen v roce 1880“.
Tabulka je zbrusu nová a obchod prosperuje, jako nikdy předtím. To, co tu nabízejí jinde nemají a to jsme v Liberci kolem 19. století, ve městě všelikerého textilu, sukna, koberců, plných skladů, prima primisima výrobků, které se samy neprodají, které se musí nabídnout.
Píše se konec 19. století. V centru města, ani v jeho okolí, nestojí dosud obchodní monstra, pevnosti plné zboží. Tradiční prodej má svá úskalí. František Mettal přichází s první zasilatelským závodem sukna. Žádný obchod přes okénko do ulice, ve kvelbu, přes mahagonový pultík, žádná večerka. Sukno zabalit a šup na rychlík:„Ke každé saisoně nabízí hojný výběr všech druhů látek tu – i cizoměstských, od nejlacinějších do nejjemnějších, jakož i velkolepý výběr látek černých pro důstojné duchovenstvo, stálobarevných, uniformových, přesně dle předpisů pro pány úředníky, taktéž pro sokoly, hasiče a veterány, sukna na kulečníky, pravé, nepromokavé lodeny na myslivecké kabáty, prací látky atp., jen dobré a trvanlivé zboží.
P. T. p. p. mistrům krejčovským zasílám skvostné vzorníky s bohatým výběrem zdarma a franko. Obsluha přísně solidní.“ A co je dvakrát důležité a po tváři pohladí – „ceny tovární“…
Když čtu dnešní záplavu slevových annoncí obchodních domů, připadám si jako štvanec, polapená zvěř či laboratorní myš. Někdo, koho jménem neznám, jakoby zkoušel, co můj žaludek, tělo i mysl vydrží. 1000 obchodních domů firmy Kaufland v Evropě.
Ubohý pane Mettale, Františku, skočte do Nisy, jako ta popletená liberecká bezdomovkyně se dvěma igelitkama před 2 lety. Nic nás už nezachrání. Jsou jako mravenci, termiti, všežravci, co jednou pohltí všechno sukno světa i textilní továrny. Textilany, Hedvy, Silky, Tiby, Seby, Kolory a s nimi všechny textilní fakulty i tu Jakubovu textilního úpravárenství...
A my? Budeme do nekonečna kupovat asijské šunty, laciné a bezcenné. Sbohem, textilní průmysle, skleněná bižuterie. Končíme. Sbohem, pane Mettale, i vašim křesťanským ideálům. Směnili jsme je za kus lacinějšího zboží.

Žádné komentáře: