úterý 4. ledna 2011

Rotštejn

Nedaleko od Liberce a Jablonce stojí hrad Rotštejn. Skalnatý hřeben. Chudší příbuzný mnohem větších hradních zřícenin, co znám. Hrad skal a jejich sklepů, divočiny raného středověku, kdy požadavky na bydlení byly trochu jinde než ty současné. Výklenky. Ten jeden, snad pro jednu osobu nastojato jako vězení, má zajímavý název Kabát. Chodba, která se dá rovnou uzavřít. Takový prostor se dá jen těžko silou vojska dobýt.
Odtud se ovšem dalo spíše někam si zajet a něco přivézt domů. Však k tomu také často docházelo až k okolí po dnešní Jablonecko, Liberecko Mnichovohradištsko a Českodubsko. Ony ty rychlé roty spoléhaly na rychlé nohy svých koní a na pevná vrata svých skalních sídel. I když právě tahle sídla byla zprvu osídlena zvučnými jmény naší dávné historie: Markvartici, Valdštejnové, Vartenberkové. Vok, známý vnuk Havla z Lemberka a neméně slavné babičky, svaté Zdislavy založil právě hrad Potštejn nedaleko Turnova. Jméno dostal po zabarvení kamene do červena a móda, ta to chtěla v překladu do němčiny.
Zajímavé bylo, že vyjmenované panské rody byly silně příbuzné, takže byly stále ve při. Ale koho neměli rádi vůbec, to byl pán usazený na Rotštejně. Nejvíc trpěly vesnice v okolí hradu, Podmoklice, Klinkovice, Chuchelná, Bystrá. Hrad samotný byl, jak již řečeno jen pro otužilé, zdravé a mladé sparťany. Tady se zuby a bolavá záda daly jen těžko vyléčit. Tak se stalo, že od počátku XV. století se v Čechách a na blízkých planetách nikdo takový nenašel a hrad od té doby osiřel. O parcelu se postaral rod Vartemberků.
Co nemůže studený hrad nabídnout v komfortu bydlení, to nabízí ve formě romantiky jeho okolí. Ta je úžasná a stojí za to sem už i kvůli ní zajít. Hrad v současné době opečovávají lidé, kteří ho vracejí ze zapomnění zpět do jeho prostředí i jako součást návštěvního okruhu Českého ráje, což si jistě zaslouží. Poděkování patří občanskému sdružení Ochrana Klokočských skal. „Jede“ v takových programech, že po přečtení termínů akcí na polovinu roku, nechci ani uvěřit, že se jim to podaří. Jejich stránky na internetu hovoří ale přesvědčivou řečí. Tihle toho nenechají. Daří se jim jako nikde jinde v okolí.

Žádné komentáře: