sobota 12. února 2011

Být úspěšným a silným, nejen umět telefonovat

Pokud jsem pábitel a fabulátor, pak se ještě musím mnohé učit. Držím v ruce telefonní seznam pro kraj 6. Liberec 1951 – 52. Tedy, zbrusu nový před 60 lety. Poučný až mravoučný manuál, jak zvednout sluchátko a volit a pokud se nic neděje, opakovat a být trpělivý, neboť nic se neděje, aby v tom nebyla kohosi vůle... A protože i telefonování bylo zpolitizováno, povšimněte si prosím citací hesel psaných pod čarou jen jako bonus pro telefonní abonenty, třešnička, sladká ozdoba, co krášlí dort.
Posuďte sami, co nám dnes v telefonních seznamech tak moc „schází“, o čem si můžeme dát jen zdát. Důležité je, že telekomunikace tehdy i dnes „hledají“ jak využít čekací doby. Tady je prostor daný dnes reklamě a tehdy věnovaný politickým heslům.
Posuďte sami, co nám při telefonování bylo předkládáno: Industrializace - cesta Slovenska k socialismu, Nejlepší z mladých jdou do dolů a hutí, Tam se dobře daří, kde JZD hospodaří, První místo v soutěži musí patřit mládeži, Sokol patří pracujícím, Společné hospodaření v JZD, Konec staré dřiny, Vzornou prací pomáháme plnit Gottwaldovy pětiletky, Bojujeme za světový mír! Ještě směleji vpřed k socialismu!, JZD cesta k blahobytu, Ještě směleji a usilovněji vpřed ke komunismu, Hornictví povolání správných chlapců!, Plán splníme, mír uhájíme!, Sovětští hrdinové práce, vzor našich úderníků, S presidentem Gottwaldem vpřed k budování socialismu v naší zemi, Na širokých lánech JZD boháčům pšenice nepokvete, Sláva úderníkům, novým hrdinům dělnické třídy, Největší sláva je pracovat na vybudování socialismu u nás, Industrializace, cesta k socialismu, Na cestě k socialismu neznáme překážek…
Na každé stránce telefonního seznamu taková moudrost. Pokud byste jeden každý verš nějak zpochybnili, pak by vás čekal skutečný, reálný trest za rozvracení republiky a to obnášelo 3-5 let natvrdo. Telefonní seznam nebo seznam možností, za které, když je zpochybníte, půjdete do vězení. Jak je možné, že titíž lidé v roce 1951, tato hesla přijímali a později jen kroutili hlavami, že jim přišlo normální, že hesla akceptovali.

Žádné komentáře: