sobota 5. února 2011

Liberec a Žitava, pokaždé něco nového

Obě partnerská města se vrací po delší době ke společné presentaci svých výstav. Bylo na čase. Chodíme si navzájem do spižírny na dobrůtky, ale to nejlepší jako bychom chtěli ukrýt za devatero zámky… Pokaždé, když jsem, třeba i jenom na skok v Žitavě, neodpustím si zastavit se v radničních informacích a nebývám zklamán. Materiálu habaděj, v češtině i polštině. A teď vydali společně s Oblastní libereckou galerií roční plán výstav a informací „Městského musea v Žitavě a Oblastní galerie v Liberci pro rok 2011. Netradiční formát v obou jazycích, přehledné členění, bez gramatických chyb…
Je čím se pochlubit, kam koho pozvat. Počínaje pracemi architektů libereckého SIALu nebo na to, co umí můj kamarád Peter Israel zase v Žitavě. Kalendář je nejen kalendářem akcí, ale i souhrnným povídáním o výstavních plochách dvou partnerů Městského musea v Žitavě a Oblastní galerie v Liberci. Proč to není Severočeské muzeum? Asi právě proto, že partnerské vztahy Liberec – Žitava tak daleko v minulém období nedohlédli.
Obě kulturní instituce mají co nabídnout. Žitavská postní plátna sloužící k zahalení oltáře, textilní díla z 15. a 16. století. Ta, o kterých se říká, že na sever Alp (na sever od kulturní Itálie) nemají obdoby. Dnes tvoří nedílnou součást nejstaršího musea Euroregionu Nisa, žitavského, které je o dobrých 300 let starší toho libereckého. Žitavská postní plátna. Ta budou dnes symbolem města jako dříve bývaly lehké nákladní vozy Robur, lignit a jeho těžba, vojenská tanková škola, universita.
Žitavská postní plátna, která překonala stovky krušných let, jsou nyní restaurována a obdivována turisty z celého světa. Žitava je dnes spojována právě s těmito uměleckými skvosty, které máme sice 20 kilometrů za humny a přesto o nich málo víme. Napravit to chce i ona brožura, kterou vám s úsměvem podá pracovnice informací žitavského střediska. Neprodělá na tom žádný z vás, kdo vezme děti, manželku a vyrazí na návštěvu k sousedům. Pokaždé mě Žitava překvapí. Jako nyní s tím kulturním sešitkem zvoucím na obě strany do galerie v Liberci i do komplexu museí a kostelů v centru kolem náměstí v Žitavě pro rok 2011.

Žádné komentáře: