sobota 12. února 2011

Milovat zvířata „podle“ Jaroslava Haška

Milovat přírodu je dáno nemnoha šťastlivcům a já mezi ně evidentně nepatřím. To díky kritériím, která nesplňuji. Dá se říci, že jsem ten, který by snad i chtěl, ale něco mu schází. To jedno síto, mravokárný učitel mi připomněl, že na lásku dvou tvorečků, tak jako u lidí, musí být dva. Jak mohu milovat, když nejsem, jak ten pionýr, co stále sliboval „vždy připraven“ a přepraven nebyl. I kus Jana Husa mi schází, ta čepice s čerty na hranici.
Tak nějak si moji přírodu představuje Jana. Ona mi celou svou bytostí ukazuje příkladem, jak si mám počínat a nechat brouka žít. Počítá kormorány na Nise, mailuje kamsi ptáky z oblohy, pejsky na procházce bez ostychu osloví a třeba i packou potřese… Na levé paži, jaksi intimně nad loktem směrem nahoru, má vytetovanou letku tří kanadských houserů. Ano, tomu říkám láska, vzít pytlík do ruky a sebrat exkrement.
Tohle já prostě nemůžu. Nebo z jiného soudku. Na kraji Liberce je paneláček o pár poschodích. Nevím, jak se to seběhlo, ale ve všech patrech mají fenky, jen až úplně v tom posledním psa. A teď rodina stojí před vážným problémem. Fenky hárají a ten pes až úplně nahoře to cítí. Trpí. A trpí tak silně a bolestně, že nepomáhají ani analgetika a láska okolí. Přes den trpí tiše, ale v noci hlasitě pláče, vyje a není k utišení. Jediné léky, které zabírají, jsou homeopatika lévé či pravé ruky zoufalých manželů. A tak ti dva nešťastníci se noc co noc, hodinu po hodině, do střídají a psovi, no, co myslíte? Třou psovi lebku nahoře, na temeni do svého úplného vyčerpání. Jisté je, že po dobu hlazení pes nevyje a je spokojený. Sotva ale ubožáci přestanou, pes zavětří a vše se opakuje, hodinu po hodině.
Tomu se říká odříkání! Ti manželé musí zapomenout na fůru společných činností, které jistě na tuto dobu společně plánovali a ze kterých zbylo jen torso. Ale jak vidíte, i takoví obětaví občané se najdou v našem krajském městě.
Ano, i tak vypadá láska ke zvířeti, které, nemaje té možnosti poděkovat slovy, olízne vám tvář, a měkkým jazykem vyjádří svou neskonalou oddanost. To například had, želva, či čínský papoušek nadupaný elektronikou opravdu neumí. A s hadem či želvou to ani nezkoušejte. Jó, milovat zvířata, to chce kumšt a silné domácí zázemí. Vy na sociální podpoře to rovněž nezkoušejte, pokud ano, pak jděte raději do již opracovaného masa, jako je mořská ryba a cenově nejbližší pangas či olejovky, nyní v akci: vezměte dva – zaplatíte tři.

Žádné komentáře: