sobota 5. března 2011

Sčítání - text I pro Sedmičku

Slovo k dějinám sčítání lidu, domů a bytů 26.3.2091 – zpráva z budoucnosti

Je ráno 26.3.2091. Hlasitý výstřel z křižníku Aurora dal clému světu na vědomí, že se dnes celý civilizovaný svět sčítá. Sčítají se lidé, domy, byty, zubní kartáčky, doma uschovávané tablety cukerínu a knihy vázané v krepdešínu.
Rádiem přenášená dělová rána zvukově podmalovávaná melodiemi trub pastevců z pouště Gobi nám blízkými melodiemi z Prodané nevěsty nevěštila nic dobrého. České království sčítá tak, jako každý desátý rok. Od roku 2011 se pravidelně schází Rada starších na Vyšehradě, na Sněžce a na Ještědu, aby radiovými signály, morseovkou nebo z důvodu atmosférických podob i kouřovými signály dala pokyn českým, moravským, rómským a vietnamským komunitám v České kotlině k započetí sčítání.
Musím podotknout, že sčítací komisaři neponechají nic náhodě. Již dvě roční období před tímto významným dnem pochůzkáři ze svých kozáckých plavých koní strkají své dlouhé píky ostrým koncem do každé větší kupy konopí, kterou na své cestě potkají. Hledají v nich započitatelné bezdomovce. Česká krajina, mé milé Ponisí a Polabí, známé po celém civilizovaném světě oním skvělým konopím, vydá, vždy před sčítáním ze svých stratosférických balónů upozornění na hledané osoby.
Máme důkaz pro Radu Evropy, že to není deset ani devět ani pět, čtyři, tři, dva, jedna, ale krásných půl milionu věrných českých duší, celým svým tělem oddaných Radě starých, dnes přechodně sídlící na Rujaně. Máme se z čeho radovat. České měděné duhovky dnes platí po celé Evropě. Sodovku z Prahy pijí lovci kožešin na pobřeží Manhattanu stejně, jako korejští piráti. Máslem ze Smržovky a z Bílého Kostela u Chrastavy se potírá a před sluncem chrání emír z Bruselu, Londýna a Špicberk. Není na světě, a to díky sčítání lidu, domů a bytů, kůzlete, štěněte nebo ovečky, která be nechtěla být obětována na celosvětovém obětišti jediného města s dosud fungujícím centrálním vytápěním Waterloo. Jeho současný primátor pan Mgr. Bonaparte nejmladší ve svém prohlášení ke sčítání lidu řekl: „Chystám světu překvapení.“ Na opakované dotazy jediného celosvětového deníku Sedmička prohlásil, že jde o oprášení harpun a vodních děl, vhodných k účelu lovu velryb. Tím chce obohatit trh s masem a nahradit tak, biokozí sýr, něčím vskutku lahodným. Už teď rozesílá do zbytku světa zdarma vitamínové tablety z rybího oleje s příchutí borůvky.
Vidíte, jak důležité je přijít domů a sčítat se. Celý svět tak činí. Přece my, Chodové, strážci Jizerských a Lužických hor nezůstaneme pozadu. Pomáhej nám veliký Vinetou.

Žádné komentáře: