sobota 5. března 2011

Sčítání - text II pro Sedmičku

Hurá do sčítání!
Píše se rok 2091, včera mi bylo 140 let a pozítří mně čeká druhá svatba. Na to, že mi už nějaký ten pátek je, pořád se děje něco zajímavého. Na penzi ještě nárok nemám, ale pořád slyším táto, počítáme s tebou, zajeď tam podrž, přines, pohlídej. Jo a teď čekáme dvacátý osmý… To poslední se narodí mé druhé manželce. A víte proč? Chce, aby v tom sčítacím archu lidí, domů a bytů už byla vedená jako vdaná paní. No, vcelku, když to všechno sečteme, má asi pravdu. Bude jí devadesát, mládí pryč a do důchodu v roce 2120 má daleko.
Nyní se soustřeďuje na sčítání. Je komisařkou a oblítává byty. V civilu je tím, čemu se dřív říkalo pošťačka, ale pak někdo vynalezl to doručování větrem a bylo po pošťačkách. Od těch dob se chodilo jen pro výplaty a čekalo se, až ustanou větry. Nebýt roznášení sčítacích archů, tak by si na pošťačky nikdo ani nevzpomněl. Ta moje, při zaměstnání vystudovala pět univerzit, ale teprve teď cítí, že kapacita jejího mozku je plně vytížena. Pomáhá totiž občanům dotazníky vyplnit.
Kde jsou ty doby, kdy býval z papíru. Nyní je z čistého plátkového zubařského zlata, na okraji zdobený pravým smrkovým dřevem. Vyplněný se vrací na ústředí neofrankovaný tak, že je položen na speciální lavičku v Papírové ulici, odkud ji mimořádný poštovní vítr každý den po pracovní době odnáší rovnou do Bruselu.
Těm, kteří vyplnění nezvládnou přichází na pomoc moje nastávající, i když je v pokročilém těhotenství. Je prostě taková, že neumí říci ne. Tuhle nebyla doma čtrnáct dní. Vyplňovala s jednou mladou rodinou dotazník. Byl jenom platinový, předběžný – cvičný. On, ředitel farmy pro vysokou sklizeň makovic, ona lékařka, specialistka na okousané nehty a černé bradavice. Vidíte, mladí, a přece jim to vyplnění nešlo. Po vypnutí elektřiny nevěděli ani jak se jmenují, kolik mají předmanželských dětí, atomových ohřívačů konzerv a stromků plodících zlaté renety. Co ale chcete, jsou to intelektuálové. Onehdy jim vlezl po dešti do bytu aligátor a oni si mysleli, že je to přerostlá dešťovka. A takovým dejte vyplňovat sčítací dotazník… Až si to odbudou, budou muset na zdravotní dovolenou pod pyramidy.
Já, dostanu sčítací medaili. Bude iridiová a k ní náleží výrazná sleva pro cesty tramvají tam i zpět. I tyhle slevy patří k dotazníku na straně 98. Ale jak říkám, žijeme v době čar a kouzel, tří sluncí a dvou měsíců. Vyplňování dotazníků přináší problémy. Mladí lidé mají ploutve a vyplnit formuláře je pro ně nepohodlné. O to víc mě zajímá, s jakými problémy se setkají sčítací komisaři za sto let…

Žádné komentáře: