pondělí 7. března 2011

Tip na výlet – Jilemnice

Po založení Klubu českých turistů roku 1888 už následujícího léta učitel Jan Buchar vedl první skupiny turistů přes Jilemnici do Krkonoš. Je pryč doba hledačů drahokamů, těch, co hledali bylinky, klid a odloučení od světa. Nejvíc návštěvníků přichází do Jilemnice díky turistice a lyžování. Jilemnice se stala kolébkou lyžařského sportu v Čechách.
V prosinci roku 1892 objednal hrabě Jan z Harrachů dva páry lyží z Norska. Podle nich nechal na Štěpanické pile zhotovit lyže pro svůj lesní personál, aby jim v zimě usnadnil těžkou práci v horách zavátých sněhem. Netrvalo dlouho a jízda na lyžích pronikla do všech vrstev a stala se oblíbených sportem. Právě v Jilemnici byla záhy založena první „ski“ organizace Českého Krkonošského spolku a odtud byly podnikány první výstupy na Krkonošské hřbety.
Z Jilemnice se na podzim roku 1684 vypravil do Krkonoš královéhradecký biskup Jan z Talemberka, doprovázen četným průvodem, aby vysvětil pramen Labe. Samotná Jilemnice, tehdy okresní město s 3.900 obyvateli a s neměnnou nadmořskou výškou 464 metrů, byla ještě ve 30. letech minulého století známá svým tkalcovství. Specialitou textilní výroby byly kapesníky, které odtud šly do celého světa. Jilemnice se díky své strategické poloze stala výchozím bodem Krkonoš. Odtud je blízko téměř všude, kam si to namíříte. Na cestu po horách nebo si prohlédnout světoznámé sklárny v Harrachově. Tenhle kraj je krásný v létě i v zimě. Ne nadarmo se o Jilemnici říká, že je bránou do nejkrásnějších partií nejoblíbenějších hor – do Krkonoš.

Žádné komentáře: