neděle 10. dubna 2011

Dokumenty

Dnešní generace liberečáků už ani neví, co pro jejich předky znamenaly Liberecké české spolky a hlavně ten nejstarší „Česká beseda“. V roce 1963 se v Andělské hoře našel při opravě domu za trámem svitek listin. Nás, kluky z okolí z Machnína, Chrastavy, Bílého Kostela a Chotyně takové nálezy inspirovaly k hledání něčeho podobného v nejbližším okolí. A také jsme nalézali. Vždyť i v našem domě v Machníně jsem díky této inspiraci našel v navoskovaném papíře listiny k domu, papíry, které si původní majitelé nevzali s sebou do Německa.
Zpět k papírům nalezeným v Andělské hoře. Byla to bomba… Originál pamětní listiny nejstaršího českého spolku v Liberci – České besedy. Tato listina byla původně vložena v roce 1904 do základního kamene budovy hotelu Česká beseda Na rybníčku v Liberci. Za Německé okupace budova sloužila nacistické mládeži a byly zde prováděny různé stavební práce. Je docela možné, že někdo ze stavebních dělníků byl Čech nebo antifašista, listiny našel a ukryl v Andělské hoře a tím je doslova zachránil před zničením.
Listina, onen vzácný dokument, obsahuje šest listů formátu A4 a je úplným seznamem všech činovníků, kteří stáli v čele České besedy v roce 1904. Na třech stranách jsou popsány dějiny Liberce a spolková činnost našich předků. Vzácná listina byla předána do trvalé úschovy okresního archivu v Liberci. Její faksimile byla zaslána hned následujícího roku všem členům České besedy s výzvou platnou tehdy, před padesáti lety stejně jako dnes: Nevyhazujte nic. Vzácné listinné památky se mohou najít i dnes.
Náš vztah k dějinám, k životu předchozích generací není jen umět zazpívat státní hymnu, když vyhrajeme zápas v hokeji.

Žádné komentáře: