neděle 10. dubna 2011

Ještěd

My si to už nepamatujeme, ale před 167 lety se lidé pod Ještědem nemohli srovnat s rostoucí produktivitou textilních strojů a mysleli si, že průmyslová revoluce přišla proto, aby jim ubírala z toho mála, co v továrnách vydělali. I neobešlo se to bez potyček, kterým měla zabránit vojenská posádka dosazená do Liberce.
Aby vojáci nezlenivěli, bylo jim dopřáno nevšední cvičení ducha i těla – útokem na vrcholek Ještědu. A aby se to obešlo bez průvodních ztrát na výzbroji a výstroji, případně na očumujících obyvatelích, kteří cvičící vojáky doprovázeli až na vrchol, tak jim tam manželé Kaslerovi, jak praví liberecká kronika, prodávali co? No přeci housky a uzenky, o pivu nemluvě.
Tím byl dán základní kámen pro využití hory měřící různě od 1000 do 1012 metrů, zvané od nepaměti Ještěd – Ješken. A protože žádná další krveprolití, kromě popraskaných puchýřů na chodidlech vojáků nejsou známá, berme tento vojenský výstup na Ještěd v roce 1844 jako začátek organizované turistiky v Libereckém kraji, jako hotovou a neměnnou věc.
Další rodina, podobná té z roku 1844, rodina Kroscheová objednala v roce 1889 věc dosud v okolí nevídanou a revoluční – pohlednice. Začali je, po vzoru rodiny ze Sněžky, prodávat vedle buřtů s cibulí jednotlivcům i kolektivům dorazivších na vrchol Ještědu. Za zmínku stojí, že tyhle tehdejší pohlednice byly vším jiným než tím, za co se vydávaly. Mám je ve sbírce a patří k těm, na kterých nevidíte téměř nic.
Tohle vše předcházelo organizované turistice a dalo základ spolkům, které dosáhly postupně svého. Na Ještědu vyrůstalo vždy něco většího a vyššího než to, co se nově budovalo. Od nízkého přístřešku po vysokohorský hotel, kamenný hrad z let 1905 – 6. Ale to už bylo o turistice z hodně automatického pásu, na kterou jedna podnikavá rodina nestačila. Hotel nestačil rostoucí poptávce po moderních službách, byl stále za chodu opravován, až 31. ledna roku 1963 vyhořel do základů. Jako by to bylo málo, po roce, 11. prosince 1964 vyhořela i tzv. Rohanova chata, kde spali dělníci pracující na odklízení trosek horského hotelu Ještěd.
25. ledna 1965 se začalo s hloubením základů pro stavbu nového hotelu podle návrhu Karla Hubáčka, budovy v podobě rotačního hyperboloidu. Fanfáry lesních rohů 30. června roku 1966 oznámily položení základního kamene nového hotelu na Ještědu. A protože k Ještědu patří jak buřty, tak staré pohlednice i samotní turisté, neobešlo se položení základního kamene bez pěveckého sboru „Ještěd“, který pod vedením doc. Pazdery novému Ještědu do základů zazpíval.

Žádné komentáře: