sobota 16. dubna 2011

Motýlka už na pasece nechytíš

„Šmeterlink“, hezky po německu, motýlek po česku, má přinejmenším dva významy. První, to je takový přírodní, živý drahokam, který lítá z kytky na kytku, druhý je součástí oblečení do společnosti, něco jako vázanka na krku muže. Motýlek. K té součásti mužského oblečení mě váže příhoda z blízkého obchodního domu v Görlitz. S otcem, který měl ještě předválečné německé školy, jsem kupoval mého prvního motýlka, šmeterlinka – jak zní překlad slova motýlek. Prodavačka nás sice zdvořile obsloužila, ale otci řekla: „Ač mluvíte perfektně německy, ihned se pozná, že nejste Němec. Naši zdejší zákazníci kupující motýlka chtějí motýlka, ale vysloví, že chtějí mouchu…“
Já vás ale nechci zvát do příhraničních německých řetězců obchodních center, ale na zcela unikátní výstavu živého zvěrstva, nebývale krásnou a originální výstavu živých exotických motýlků, sklípkanů, želv, varanů, ryb, opiček a žab a to tak blízko za našimi hranicemi s Německem, že to ani blíž už nejde. Pokud v Žitavě, po půl hodině klidné jízdy autem z Liberce vystoupíte u nádraží, přesedněte na úzkorozchodný vláček směr lázně Oybin. V půli cesty se souprava rozdělí a vy máte před sebou dojezd do dalších lázní – Jonsdorf. To vše úžasnou krajinou žitavských hor a parní soupravou jedné z nejkrásnějších úzkorozchodných tratí bývalé NDR.
Zde, v Jonsdorfu, opravdu jen pár minut od hranic s ČR, máte možnost vidět motýlí farmu, která stojí za zhlédnutí, a kterou jsem nikde jinde zatím neviděl. Motýlci od těch malých až po ty velké vám sedají do vlasů, na brýle, na ruce. Všude kolem vás je jak v parních lázních a k tomu se ozývá tajemné volání nikoli malých opiček, ale… - ne, nějaké tajemství si musíte odhalit sami. Prostě dokonalá iluze jihoamerického pralesa. Výlet ocení především děti, expozici si prohlídnete do třiceti minut a neunaví. Přeji vám příjemnou zábavu.

Žádné komentáře: