čtvrtek 21. dubna 2011

Zdeněk Burian

To, že nám odloudil spolužačku z gymnázia, Olinku Blechovou, to jsme Waldovi Matuškovi já i Pepa Kubištů dávno odpustili. A víte proč? Protože 8. února roku 1974 pro nás a všechny účastníky vernisáže výstavy Zdeňka Buriana v Severočeském museu od srdce zazpíval.
„Život v pravěku a stezka dobrodružství“. Tehdy, už dávno před třetí odpoledne, dnes už víc jak před 37 lety jsme my, účastníci vernisáže (a byly nás skoro čtyři stovky) netrpělivě očekávali její zahájení a Zdeňka Buriana osobně. Víte, ať vám je sedm, sedmnáct nebo jako mě tehdy 27 let, tak obrázky Buriana prostě musíte vidět a ukořistit malířův podpis.
V oněch letech Zdeněk Burian na vrcholu svých tvůrčích sil. Odevšad na vás jukala jeho zvířata. Víc se četlo, i když časopisů nebylo tolik jako dnes. Například „Pionýrská stezka“ pravidelně dávala své stránky k dispozici Zdeňku Burianovi. Tehdy se v libereckém museu otevíraly dvě mistrovy výstavy. Obě vycházely z celoživotního díla našeho nejproslulejšího československého malíře paleontologických rekonstrukcí a kreseb pro mládež.
První výstava, to byly originály obrazů, které autora proslavily na celém světě, a které známe z učebnic a publikací. Brněnské museum člověka zapůjčilo rekonstrukce vymřelých ptakoještěrů, mamutů, nosorožců i prapředků člověka, to samé zapůjčila i přírodovědecká fakulta Karlovy university.
Druhá výstava nazvaná „Stezka dobrodružství“ byla plně určena obdivovatelům jeho ilustrací. Byly tam nejkrásnější a nejznámější originály z jeho padesátileté tvorby. Obrazy dalekých krajin, indiánů, Eskymáků, desperádů, zloduchů… Tato část výstavy byla doplněna exponáty Náprstkova muzea v Praze - kopí, štíty, koňská sedla, kanoe, indiánské čelenky, lesní oděvy… No a co bylo vedle vší té krásy, mistr se nám podepsal do přinesených knížek. A tak tam stáli sedmiletí kluci vedle sedmadvacetiletých, až po sedmdesátníky, kteří si kupovali knížky s Burianem už za První republiky.
Díky tehdejšímu muzejnímu kolektivu, který byl schopen takovou akci zorganizovat, se na podobnou výstavu nezapomíná. Doufejme, že i současné vedení musea připraví akci podobného významu. Tehdejší vedení musea v roce 1974 nastavilo laťku hodně vysoko.

Žádné komentáře: