čtvrtek 5. května 2011

První liberecké noviny

Vydat první liberecké noviny „na apríla“, mi připadá docela vtipné. Psal se rok 1848 a podnět k založení novin vyšel od největšího libereckého boháče Johanna Liebiega. Noviny potřeboval jako podnikatel a inzerent k ovlivňování názorů občanů k tomu, co se ve městě děje. Potřeboval noviny jako nástroj svých politických a hospodářských zájmů.
Redaktora našel v bývalém vychovateli svých 15 dětí. Klopotná dřina spojená s vynášením dětských nočníků panem A. A., absolventem vídeňské university, byla konečně pryč. Stal se ekonomickým poradcem prvního muže Liberce. Ještě později, prověřen předchozími úkoly se hravě popral se stavbou dráhy Liberec – Pardubice (po celé trase železniční tratě se rozprostíralo textilní impérium této liberecké familie) i s funkcí tajemníka obchodní a živnostenské komory v Liberci. Velmi slušná kariéra mladého muže začínajícího svou kariéru nekonečným opakováním: „Ema má maso, maso má Ema…“
Tenhle neznámý A. A. (Anton Anschiriner) byl, jak se zdá, neobyčejně chytrý, mazaný chlap, který si jen tak před problémem na zadek nesednul. Shromáždil údaje a roku 1858 vydal dvousvazkové dílo – Album průmyslových podniků obvodu liberecké obchodní komory. Dílo, které dodnes patří k základním pramenům poznání minulosti a aby toho nebylo málo, vydal v roce 1858 také první adresář města Liberec s plánkem města. Traduje se, že s ním v ruce putoval Jan Neruda městem, které se mu pranic nelíbilo.
Ještě pár slov k prvním libereckým periodikům. Vydával týdeník Reichenberger Wochenberichte aus der Nähe und Ferne (Liberecké týdenní zprávy z domova a z dáli) a je skoro neuvěřitelné, že vše dělal sám. V novinách mu ale přeci jen pomáhal liberecký lékař dr. Fisch. Už v červnu roku 1848 vycházely noviny 2 x týdně pod novým názvem „Reichenberger Anzeiger (liberecký oznamovatel). V roce 1851 změnil název novin na známé Reichenberger Wochenblatt, a aby nás to nepletlo, tak v roce 1858 se vrátil k názvu Reichenberg Anzeiger.
Dál už jde o konkurenční boj. Roku 1860 přichází Reichenberger Zeitung (Liberecké noviny) z liberecké tiskárny majitele H. T. Stiepla. Konkurování skončilo. První noviny měly menší formát. Ty, co vyhrály, jsou modernější, mají větší titulky, písmena, a co nepřekvapuje, u jejich zrodu stojí opět Johann Liebieg. Nový deník se stal mluvčím německé buržoazie a vycházel až do roku 1938. Tehdy se změnil na deník „Die Zeit“, ústřední orgán nacistů v zabraných Sudetech s nákladem 60-80 tisíc denně.

Žádné komentáře: