sobota 25. června 2011

Ve jménu Koruny, soli a kalicha

Ve jménu Koruny, soli a kalicha. Jak vzletně to zní a přece to odpovídá skutečnosti! Nemám rád autority a nectím je, ale tady se s pokorou ohlížím. Vystavit to nejkrásnější z cest z Prahy do Žitavy v Městském museu v Žitavě, je báječný muzeální počin. Jde o výstavu, na jaké se jinak jezdí do Prahy, do Vídně nebo do Berlína.
Miluji profesionalitu a dobře odvedenou práci. Cíl, který je jasný. Vědět od začátku, kdo, co a komu chtěl říci. A to, co jsem viděl, mě plně uspokojilo. Proslulé Žitavské misály. Žitavská postní plátna. A hlavně knihy, knihy, knihy. Vzácné tisky. Vše, co patří do dějin umění od 13. do 17. století příhraničních kontaktů Česka a Lužice.
Od pradávna spojovaly přechody Lužických hor Čechy s oblastí na sever až po Balt. Cesta z Prahy přes Žitavu byla tou, na které vyrůstala města, osady, tvrze i kláštery. Po ní putovala nejen sůl, ale i myšlenky. Obchodní ruch zvelebil okolní kraje a Žitava, která je nám nejen geograficky blízká, se i s okolím stala významným místem v rámci rozvoje Koruny, moci a vlivu českého panovníka. Nejvýznamnějším obdobím tak, jak je reflektuje i současná žitavská výstava. Období vlády Karla IV. Lucemburského s následnými léty husitských válek.
Žitavský františkánský klášter sloužil v husitských válkách jako útočiště pro pražské kanovníky. Toto období dodnes v Žitavě připomínají mistrovské práce – knižní malby, které po sobě pražští preláti zanechali. Žitava se stávala cílem uprchlíků z Čech i v době Třicetileté války a v době reformace. Tolerantní město ukrylo za svými branami a pevnými zdmi tisíce českých protestantů, kteří vedle své vysoké úrovně vzdělanosti přinesli do Lužice své znalosti a vědomosti. Tím podnítili nový ekonomický a kulturní rozvoj oblasti.
Výstava, významný počin žitavských historiků v městském museu, vysoce překračuje průřez badatelské práce regionálního pracoviště. Exponáty vzbuzují pocit návštěvy centrálního vědeckého ústavu shrnující mnohaleté úsilí vědeckých pracovníků. Jde o výstavu vysoce nad rámec průměru. Obrazy, liturgické předměty, mince a písemnosti svou vyvážeností poskytují překvapující, vyrovnaný a přehledný náhled do reality daného období.
Dlouho připravovaná výstava Ve jménu Koruny, soli a kalicha – cesta z Prahy do Žitavy, překračuje očekávání jak laické veřejnosti, tak odborné znalosti faktu. Jde o vysoce profesionální představení regionu německé Žitavy i českého příhraničí okresů Libereckého kraje.
Výstava je otevřena do 31. 10. 2011 v žitavském museu a vstupné činí 3,50 €. S návštěvou by neměli otálet především ti, kteří jsou okouzleni našimi dějinami. Měli by navštívit tuto mimořádně kvalitní výstavu a vzít s sebou jak své děti, tak své rodiče, starší generaci hrdou na dějiny své země.

Žádné komentáře: