neděle 3. července 2011

A čarovat umí kdo?

Sněm ptačí na Ještědu končil prazvláštním provoláním. Obec ptačí sněmovala s tím, že už je to neúnosné a dít se musí věci… Čiri, kiri, pták, kiririki krák. Dohodli se na tom všichni. Ti zdejší i ti, co proletěli světa kraj. Jako když rozevřeš vějíř, frr! a byli pryč. Rozletěli se do všech světových stran. Pod nimi ještě spalo město, řeka, celé Podještědí.
Ano, celá ptačí říše se usnesla, že i ptáci pomohou. Svým luzným zpěvem, co dávné sirény povedou turisty krokem uspěchaným, vdaným i rozvedeným, a sdělí všem, co nevědí a nerozumí: „Zastav se, zpomal a rozhlížej se, naslouchej a kochej se, zazpívej si a ponoř se do vší té světa krásy. Vnímej ji všemi póry těla. Ano, třeba i sedni na lavičku, zavři oči a poslouchej, jak všichni jak jeden hlas říkají: Jsi tady správně, je tady krásně…“
Vraťme se na zem. Jsme doma mezi stromy a přerostlými keř, jsme pány zanedbaných ulic a rozbitých chodníků, kde není kam si sednout. Špinavé jsou i kaluže na mramorové podlaze. Přesto je tu krásně, ale to je i jinde. Nemáme, co jinde mají. Jako vzor by mohl stačit Katalog dovolených 2011 ze Žitavy. V něm je cíl a dostatek všeho, co dát turistovi, aby tu zůstal a kochal se všemi vjemy krásy. Jako vysokohorský krystal nabízí přehršel všeho, co kdo z turistů hledá.
Liberci chybí nabídky na výlety, co vidět, co slyšet, co ochutnat. Okruhy pro turisty za kolik, jak často, jak dlouho trvají. A k tomu fotka. Vždy alespoň jedna, jak v katalogu Číňanů, co nabízejí něco k snědku. A k tomu okruh pro VIP. Včetně toho, že je přijme a provede po radnici některý z funkcionářů města. Těm, co si připlatí, bych ukázal i Klimtovu oponu v městském divadle, jak probíhají v Liberci svatby, církevní obřady, prohlídku synagogy, hřbitova či návštěvu v porodnici. Nezapomeňte, že v Liberci máme i nejstarší a dosud i nejhezčí krematorium – lze dojednat i prohlídky. Proč ne? Lidé jsou různí. Co taková strojovna – podzemí liberecké přehrady, kryty civilní obrany. Tohle všechno v balíčku s mašlí by mohlo být v nabídce „dovolená – nabídka – Liberec 2012“ a vystaveno v „i“ v Ausburgu, v Žitavě, ve všech informačních kancelářích v Evropě.
Řekněte, kde revitalizovali opuštěnou textilku jako Centrum Babylonu na IQ centrum evropské úrovně? Kde mají komplex ZOO a botanické zahrady v jedné ulici? Židovské památky, jedno z nejbohatších muzeí široko daleko, skvostnou galerii, jizerskohorské chalupy, lázně, hrady, poutní místa, sportovní areály, obří sudy, nanovlákna, obrovská nákupní střediska? Atraktivní sousedy Jablonec nad Nisou, Turnov, blízká střediska letní rekreace Máchovo a jiná jezera a především 20 minut vzdálená tak charismatická fotogenická česko-německá Žitava se vším, co mají ti nejatraktivnější a umí to „prodat“ včetně kláštera a hory Ojbin?
Ono mít před radnicí takový malý autobus, podobně jako Centrum Babylon, stále připravený po hodinách po celé léto vozit turisty - no řekněte, není to krásný sen? Byl jsem v mnohem menším městě ve Znojmě a tam to funguje. Tak jako kejklíř, flašinetář, trubači na schodech radnice, obarvená voda v kašně, „i“ se stánkem s informacemi. Sochy, uličky, umělecké drobnosti (ne jen od „Spacia“) a pokud nabízí, tak diskuzi, aby se toho lidé nebáli.
Dát městu textilní museum. Zaslouží si to i ti, co v textilkách pracovali. Ukázat našincům i turistům a hlavně našim dětem, kde pracovali prarodiče, čím město zbohatlo a čím bylo slavné… Je toho moc, čím by mohlo město a jeho okolí zkrásnět. Jenom konečně začít. Je čas.

Žádné komentáře: