sobota 30. července 2011

Počasí

Není na něj spolehnutí. Ještě včera to bylo na kraťasy, a kdyby v televizi nemluvili o změně počasí, člověk by si řekl, že tohle musí vydržet. Už večer, než jsem si šel lehnout, podíval jsem se z balkonu. Opravdu. Nebe bylo šedé a ochladilo se. V noci jsem dvakrát vstával – dal jsem si večer pivo. Podívám se oknem ven a nad Jizerkami i z druhé strany od Ještědu táhly oblohou tmavé, husté, nízké mraky, těžké vodou jen jen spadnout.
Zvedl se noční vítr. Velmi hodně se liší od toho ve tři odpoledne. Noční umí foukat potichu. Ten odpolední se zvedá od země a spolu se špínou vám vletí do tváře. Vítr ve dne je protivný a málokdy končívá teplým, hustým deštěm.
Noční vítr přinášející déšť je naprosto odlišný. Kdo ho slyšel u nočního okna nebo vleže z postele, jak lehce tluče do oken, nezapomene. To se pak nechce spát, nebo naopak. To se to spí za deště! Déšť v noci hodně umí, ale většinou jen šumí. Umí sice i zařvat, ale není proč.
Noční čas je časem spacím a co je navíc, patří k benefitům vypláceným jen šťastným. To už není o ovečkách. Mít tak místo nohou měkké tlapky, aby ani váš dech nikdo neslyšel!
Jak přízrak v bílé noční košili se pohybují před oknem větrem rozevláté záclony. To vítr přidal na intenzitě a proběhl se pokojem až k vám. Přitáhnu si deku až po bradu. Noční vítr si dál hraje s listím na stromech, až probudí ptáky. Ne, ještě není čas na ranní křik a let vyplašených křídel. Jen ospale poposednou a budou snít svou noční píseň.
Mám hlad. Půjdu se napít vody. Vítr se jako zázrakem utišil. Noc nad ránem je vždycky zvláštní. Je cítit vždy něčím novým, jarem i podzimem. V zimě okno v noci neotevírám, takže nevím, co dělá vítr v zimě. Ale asi nosí vločky, led a zimu do ulic. Ne, čas zimy ještě nepřišel.
Je léto po svaté Anně. Fouká už ze strnišť, ale ještě není podzim. U nás je od Nisy vždy chladněji. Je to cítit v podvečer a v noci vždycky. Kačeny, prorážející vzduch silou svých křídel, sebou občas hlasitě plácnou do vody. To vyruší potkany a probudí ryby v Nise. Obzor začíná prosvítat. Svítá.
Nechce se mi už spát. Sednu si ke stolu a začnu psát. Je to lék na nespavost i další neduhy. Na stáří. Odpověď na každou otázku, na kterou žel už nikdo nečeká. Mladí mají jiné starosti. V noci spí nebo se milují. Nemají proč se ptát.
Ptá se jen noční vítr, ale na odpověď nečeká. Prevít! Taky nemá čas. Je to jen vítr.

Žádné komentáře: