neděle 17. července 2011

Šedesát tisíc blesků nad Prahou

Zní to exaktně, skoro bych řekl, že to počítal sám dobrý voják Švejk u odvodu do války schopen bez vady zraku, sluchu i motoriky. Kdo by to řekl? Shořela jedna stodola za sto tisíc, nezbylo z ní skoro nic. Trochu málo na šedesát tisíc blesků nad Prahou. No, budiž, není každý blesk stejný. Víte přece, když se řekne „kulový“, co tím kdo myslí. Onehdy se takový kulový dostal oknem do liberecké ohlašovny tísňového volání, chvíli pobyl, všechno rozbil a frrr! byl pryč.
Opomenu-li vše exaktní spojené s blesky, při každé bouřce si vzpomenu, že kdysi dávno mi moje čtyřletá dcera mi nechtěla podat ruku, protože mám na bundě kovové knoflíky, tudíž do mne sjede blesk a pak to bude i ona, koho zabije. Neuvěřitelné.
Nyní čekám na stanovisko z Pražského hradu. Vysvětlení, závazné prohlášení, které mne uchrání omylů, vrátí k realitě a rozumu. Náš pan prezident to umí. Je věcí cti a pokory věřit v neomylnost papeže a vidíte, jde to i v našich zeměpisných šířkách.
Někdy ale dá pořádně zabrat, zjistit, zda to hradní pán myslí s touhle osvětou vážně, ale ještě se nestalo, že by dementoval cokoli, co řekl. A neomylně k problémům přistupují i jeho poradci. Stojí za svým pánem a někdy jdou i dál. Až si říkám, zda nejde o vědeckou studii, která má potvrdit, že pohádka o císařových nových šatech je vlastně testem loajálnosti ke dvoru – hradu.
Ono těch šedesát tisíc blesků nebylo jen tak, z ničeho. Věřme, že rudolfínská Praha a rekonstruovaná Zlatá ulička, to nebylo samo sebou. Svěží vítr, plný ozónu přinesl Praze nevídané možnosti realizovat projekty typu „pekařův císař a císařův pekař“ v novém, mnohem modernějším pojetí. Možná, možná, že už byl vynalezen kámen mudrců, alespoň tomu vše nasvědčuje. Zrcadlo odpovídající na otázku: Kdo je nejkrásnější v Čechách? bylo nahrazeno jiným, které na otázku: Kdo je nejlepší prezident na světě? samozřejmě neodpoví: „Hugo Chávez“, ale „Pan profesor Klaus“. Teď pracuje na zdokonalení, jako vicechytrý muž světa, ředitel soukromého, dobře placeného gymnázia, Klaus mladší.
Je to sice placená inzerce, ale kdo by si rád nepřiplatil, vždyť je to česká studie. Žádný pochybný peníze Syneru či prachy z Evropské unie. Kéž by je schvátila horečka a hlízy v podpaží! Počkejme si, až nastane den odchodu čaroděje Čáryfuka z Hradu. Počítám, že se otočí tok Vltavy a slunce vyjde, jako podle Muchy, nad Hradem A co pak? Jak se zachová Čech, který skáče?

Žádné komentáře: