pátek 19. srpna 2011

Byl jsem v Severočeském muzeu


Jako by nebylo. Z jídelníčku návštěv turistů zmizelo a zůstalo jen pár věrných. No, řekněte sami, kde je sláva libereckého muzea šedesátých let minulého století? Vtipných výstav jako byla např. výstava „Zapomenuté secese“ pánů Nuska a Stehlíka, výtvarníka O. Novotného? Výstav jako jsou v muzeu v České Lípě a v Turnově? A to se už vůbec nezmiňuji o výstavách, které právě probíhají v sousední Žitavě a Görlitz. Mimochodem, jde o výstavy svým zaměřením blízké každému milovníku historie i na Liberecku či Jablonecku. Nedalo mi to a požádal jsem o vysvětlení nového ředitele Severočeského muzea Mgr. Jiřího Křížka. Mile mne překvapilo, že ač je opravdu hodně pracovně zaneprázdněn, našel si čas pohovořit si se mnou, jak vidí situaci, když návštěvnost muzea je velmi nízká a co chce muzeum dělat pro to, aby se situace změnila…
Shodli jsme se na tom, že nové vedení o situaci ví, a že koncepce, která je vedením připravována má věci zásadně změnit. Začněme přístupem k mladé generaci, od studentů až k těm, kteří i z finančních důvodů nemohou do muzea přijít. Těm by mělo být umožněno aspoň jednou v měsíci přijít do muzea za polovic nebo zdarma. Výstavy by měly být konstruovány tak, aby jméno muzea bylo reflektováno i v expozicích a v tematických výstavách. Muzeum by mohlo napomoci rozvoji turismu na severu Čech připravovanou velkolepou výstavou Liberecký kraj – turistický ráj. Mělo by vyjít z budovy za lidmi do prostor obchodních center a tam je oslovit s cílem ukázat na vztah historie k současnosti.
Ředitel muzea vidí i jako jeden z cílů svého snažení v této funkci iniciovat muzeum dějin textilu v severních Čechách i podle vzoru našeho spřáteleného města Augsburg v Německu, kde rovněž skončila výroba textilu. Výstava Liberecký kraj v letech První republiky, Sudety 1918 – 1938, ztracené textilky, továrny našeho regionu, retro výstavy secese, hodinek, zbraní, slavných umělců kraje, obchodníků, továrníků, spolupráce s podobnými instituty v Žitavě, ve spřátelených městech města a Libereckého kraje.
Muzeum by mělo být i nadále iniciátorem hledání nových historických lokalit, výzkumu a archeologických vykopávek. Pracovat s dětmi, publikovat své vědecké poznatky i v periodikách kraje.
O tom všem jsme se bavili s novým ředitelem Severočeského muzea v Liberci, Mgr. Jiřím Křížkem. Jsem rád, že nový ředitel tak významné kulturní instituce chce začít svou práci na nové koncepci i tím, že vyslechne ty, co mají muzeum a muzejní práci rovněž rádi, a kteří profesionálům v tomto oboru chtějí pomoci. Dovolte mi, abych řediteli a jeho kolektivu popřál v jeho práci co nejlepších výsledků v co nejkratší době a aby výstava Sudety 1918 – 1938 a Liberecký kraj – turistický ráj, spatřily světlo světa co nejdřív a navázaly na to nejlepší, co jsme kdy my a naši předchůdci v muzeu v Liberci viděli.

Žádné komentáře: