čtvrtek 11. srpna 2011

Řády


Vy, co nemáte ani ponětí o tom, co je to faleristika, vězte! Je to nauka a poznávání vázající se k řádům, vyznamenáním, medailím, dekretům. Vše kolem, co může nějak přiblížit ocenění, které se dostává někomu za něco víc, než co udělali druzí. Vypovídá o době, prioritách, o lidech, kteří něčemu přispěli nad rámec snažení ostatních. Je nastavením zrcadla doby, času i místopisu. A pokud se to týká nejbližšího okolí, je to o poznávání regionálních dějin, týkající se už i nás, našeho bezprostředního okolí.
V okresním archivu v Litoměřicích se sídlem v Terezíně je uchován soupis odpovědi na dotazníkovou akci z roku 1856. Šlo o soupis nositelů nejvyšších vyznamenání starého Rakouska – řádů na území severočeského okresu Litoměřice. A to 1. Řádu zlatého rouna, 2. Řádu Marie Terezie, 3. Řádu sv. Štěpána, 4. Leopoldova řádu, 5. Řádu železné koruny, 6. Řádu Františka Josefa, 7. Řádu Hvězdného kříže, 8. Zlatého záslužného kříže, 9. Stříbrného záslužného kříže.
Ze získaného přehledu vyplynulo, že na okrese Litoměřice se v roce 1856 nachází celkem 7 osob - nositelů nejvyšších řádů Rakouska (Čech). Nejvyšší řád byl udělen pouze jeden a to Leopoldův řád na komandérském stupni litoměřickému biskupovi. Jenom dvě osoby byly dekorovány rytířským stupněm řádu Františka Josefa – děkan a senior kapituly. Manželce krajského hejtmana, rozené hraběnce Desfours, byl udělen Řád hvězdného kříže. Zbývající tři osoby obdržely Zlatý Záslužný kříž, z toho dvakrát s korunou.
Připojený koncept soupisu ukazuje i to, že tehdejší doba neplýtvala vyznamenáními. Oceněna byla práce duchovních, ředitele gymnázia, starosty i práce manželky hejtmana pro charitu. Tento archivní dokument z roku 1856 má velký význam v tom, že obdobně, jako v litoměřickém archivu, může ležet obdobný soupis i v libereckém a v dalších. Podobné soupisy by nám pomohly zjistit, kdo z takto vysoce oceněných žil v našem regionu a za co konkrétně byl tak vysoce Vídní oceněn. Lze předpokládat, že tyto soupisy mohou pomoci i sběratelům a přátelům regionální historie daného místa, města, okresu k objasnění řady dějinných záhad, kterých je dosud kolem nás mnoho.

Žádné komentáře: