neděle 11. září 2011

Zlato

Jedni je skupují, druzí prodávají. Kdo má pravdu? Ten, co nakupuje, nebo kdo se jej nyní zbavuje v každém obchodě s hodinkami? Čtu, že fofrem kupují. Já si osobně myslím, že kupovat je hloupost. Když ho mám, raději jej prodám. Pokud jej nemám, raději bych si měl koupit něco jiného. Zlato má sice dobré jméno, ale lpí na něm také krev.
Zlatem se platí už odnepaměti. Zlatem se platilo vojákům za vypálení vesnic i za prozrazení státního tajemství. Zlatem se platilo milenkám za mlčení, dosud se dává zlatý svatební prsten. Zlaté jsou zubní protézy. Zlatem se přikrášlují barokní sochy a rámy sakrálních obrazů. Zlatíčko je vaše malé dítě, zlato je vaše paní. Zlatá je Bulla sicilská, Zlatý bažant je název plechovky s pivem, zlato se používá v elektrotechnice, zlato se přidává v Gdaňsku do alkoholy a ten je moc dobrý. Zlatá je olympijská medaile i cena Grand prix, Zlatá Tretra, míč, lyra, zlato má zpěvačka v hrdle a kanárek v zobáčku. Zlaté flitry má nevěsta, zlatou lžičku v ústech dítě mafiána. Papež nosí na hrudi určitě zlatý kříž. Kapitalista pokud je za vodou, má-li u vany kohoutky od teplé vody zlaté. Zlatokopkami mohou být i mladá pohledná děvčata pálící za vyžilými starci. Zlatobýl určitě roste, ale já nevím kde, asi někde v příkopu a zlatohlávek bude brouk z čeledi pavouků - asi ne, viď, Jano, která flóře a fauně víc rozumíš než já…
Já ale nevím o zlatě zhola nic. Zato zlaté pero či tužka, to by nevydrželo a skončilo by v kapse sběratele. Možná i prezidenta. Investiční zlato, slitky, mince, řetízek a hodinky. Statečným generálům a princům dával zlatý meč sám pan král či prezident. Zlatem se psalo, pečetilo, pilo se ze zlatých pohárů i kalichů. Zlatem se platilo a do něj se i rylo. Ze zlata byla koruna, královský diadém a ten, kdo je nosil se odíval do purpuru v plášti s hermelínem..
Zlatá karta vůbec není zlatá, přesto ji tak banka pojmenovala. Existuje i zlatá rybka a zlatá barva, tak jako stříbřenka, co se jí natírají roury od topení. Zlatý je padák, který není až tak úplně zlatý a taky není opravdový. Slepička snáší zlatá vajíčka – ani to tak neplatí. V zemi může být i zlatonosná žíla, i člověk ji může mít. Říká se „zlato na krágle“, zlatý klíč (viz Pinocchio), zlatý střevíček (viz Popelka), Zlata je dívčí jméno.
Dál jsem se nedostal a zlata mám právě dost. Je parazitující. Cpe se, kam nemá. Málo kdo odmítne zlatý dárek. Zlato je kompromitující drahý kov, hodnota, která nepomíjí. Zlato, to je divoký „Klondajk“ na Aljašce, zlaté jsou doly královny ze Sáby. Zlato bylo, co vedlo Kolumba k objevení Ameriky, zlato zdobilo kopule chrámů. I kočky mají svoje zlato.
Zlato se těžilo i u nás. Máme své zlaté hory, rýžoviště na řekách. Každá země má svůj zlatý poklad v bance. I pes má zlaté jméno – zlatý retriever. Když svítí slunce do vlasů blondýnky, jejich třpyt je tak intenzivní, že vypadají jako ze zlata…

Žádné komentáře: