neděle 20. listopadu 2011

Alexandrovci v Liberci

Protože přijedou v dohledné době opět, připomeňme si jejich tři první návštěvy v Liberci.

První se konala před šedesáti lety a já si pamatuji, jak rodiče všech libereckých dětí chodili do přírodního divadla PKO na brigády. Nebyli sami. Často tam bylo plno tak, že jeden překážel druhému. 22. června roku 1951 se ještě finišovalo. Dokončeno bylo jak jeviště, tak hlediště i rozhlasové zařízení odzkoušené souborem libereckého pedagogického gymnázia a dechovou hudbou. Kapacita hlediště byla na Liberec nevídaná - 30.000 diváků.

Alexandrovci přijeli do Liberce v dopoledních hodinách 23. června a na nádraží je uvítali zastupitelé a davy přihlížejících. Odtud odjeli k radnici, kde uvítal předseda jednotného národního výboru. Koncert proběhl ještě týž večer. Do Parku kultury a oddechu - přírodního divadla se vtěsnalo dobrých 40.000 diváků, kteří vylezli na okolní stromy, a koncert sledovali i zezadu jeviště. Úplně vpředu, na prvních sedadlech seděli ti, co odpracovali nejvíc brigádnických hodin.

Koncert byl zahájen slavnostními projevy a hned po nich se ujal taktovky syn zakladatele souboru ruských vojáků, generál Boris Alexandrovič Alexandrov. Vystoupení souboru pěveckého i tanečního mělo, jak psal dobový tisk, veliký úspěch. Diváci si vynucovali jeden přídavek za druhým a představení se protáhlo až do noci. Málokomu se chtělo domů ….

Další velké vystoupení Alexandrovců se konalo opět v amfiteátru přírodního divadla PKO v Liberci a bylo zahájeno v 17. hodin 23. května 1955 státními hymnami. Trvalo téměř tři hodiny a umělci byli opět vyvoláváni a žádáni, aby dále hráli, zpívali a tančili….

Třetí koncert Alexandrovců se konal v Liberci 15. května 1975 a byl poznamenán nepřízni počasí. Byl přeložen do kryté haly zimního stadionu v Horním Růžodole. Po již tradičním přijetí na liberecké radnici odjela část souboru v čele s generálem Alexandrovem položit květiny na hroby ruských vojáků, kteří padli při osvobozování Liberce v roce 1945.

Krytá hala zimního stadionu byla obsazena do posledního místečka, včetně všech míst na „ledové ploše“. Alexandrovci zahájili hymnami. Závěrečný pochod „směr Praha“ přijali liberečtí diváci s ohromným nadšením. Dá se říci, že jejich první tři vystoupení zanechala u diváků nezapomenutelné zážitky.

Žádné komentáře: