neděle 8. ledna 2012

Dále od hradu dále, ať vás nepotká neštěstí nenadálé

Dnes zní tahle „profláknutá“ hláška mimořádně archaicky, takže se vyvolává zcela v novém duchu: „Jen přistup, poutníče, na hradě tě čekají zvláště vypečené houstičky!“ V tomto duchu se v současnosti odehrává boj o návštěvnost hradů a zámků v Čechách, ale i v nedalekém Polsku, Německu či Rakousích. Je to známý boj o zákazníka uvyklého letákům obchodních řetězců

Čekám, kdy zazní něco podobného z Trosek nebo Sychrova. Čím ohromí svět neviditelné ruky obchodu zámek a hrad Frýdlant v Čechách? Čím všechny trumfne magistra Černá, kastelánka na Lemberku? Proč ne! Svět chce být klamán.

V Globusu se na sebe návštěvníci tlačí, z prospektu svítí graficky upravené buřty, moravské uzené, petržel a kiwi. Kastelánka Černá by to vše mohla trumfnout kresleným komiksem o vojácích kvílejících v lazaretu o síle hladu v patrových hladomornách Na pokračování a v sytých barvách.

Frýdlant by se mohl prosadit v Globusu se ztýraným vyhublým kovářem Stelzigem, Sychrov sexy obrázky nemravné Rohanky a její schovanky… A k tomu pokaždé nějaký bonus: volňásek na lyže, do akvaparku, do Eva baru (stálý nábor děvčat zajištěn)… To by manažeři řetězců s rohlíky koukali, jak se válcuje konkurence!

Co ale není domyšleno je parkování. Živě vidím, jak ten starý průvodce z Valdštejna, který toho o hradu tolik ví a má nekonvenční projev, popisuje v hradním letáku parkování ve sklepení. Na Vranově by mohli dát k dobru, jak se bránit padajícímu kamení systémem slev a poukazů do slunečních lázní. Český kastelán jistě nezklame. Ve hře ještě jsou doprovodné inzeráty na půjčky hloupým Čechům, kteří neumí číst mezi řádky, kde je jasně psáno, jak je to výhodné pro toho, kdo půjčuje.

Nastane čas boje krematoria s jinými krematorii, jednoho hřbitova s druhým ve větší obci. To samé se už děje za zdmi základních škol, kdy se rodičům za žáky platí slušné částky. Chce to i komerčně využít! Sazebníky a k tomu speciál lístek do hradní hladomorny: Pobyt v ní jest přednostně hrazen otylým z grantů Evropské unie. Ta je vůbec třešničkou v hruškovém kompotu a stejně z nich čerpáme míň, než posíláme…

Prostě a jednoduše, milí kasteláni, chce to alespoň ty slevové kupóny. Na Troskách liposukci a skořicové zábaly, v Bozkovských jeskyních upřený pohled na krápník a vodu sebou do lahve – Ber tři, zaplať dvě.

No není to báječný? Co ještě, co ještě koupit a co k tomu ještě výhodně přibalit? Už jsou minulostí vánoce. Začne nová návštěvní sezóna, takže všichni spěchejte, čekají nás nové hrady, zámky, podzámčí a nové, právě objevené dějiny a vypečené housky. Straší tam, a nejen ve věžích. Očekávejte to nejhorší – letáky na křídovém papíru, nasvícené věže, příplatky za průvodcovské povídání v podání známých herců, hereček, VIP a politiků. To by starej Guttenberg zíral, kam jsme to s tím jeho knihtiskem dotáhli! Ále co, nakonec by i jeho ty slevy přece dostaly…

Žádné komentáře: