neděle 15. ledna 2012

Kamenná krajka

Jak se to říká o kameni? Nezůstal tu kámen na kameni. Synonymum pro absolutní zkázu a úplnou devastaci. Kámen byl odjakživa sám sobě měřítkem hodnot, vahou i silou, značkou i mírou. Symbolem moci. Kamennou hradbou, zdí, chránící hrad, zámek, město i celou zemi - Čínu. Z kamene vyrostly pyramidy, sfingy, mosty, hradby, věže, dlážděné cesty, Hladová zeď, cimbuří na hradbách, v podhradí, zdi kamenných paláců i hluboké kamenné studny s vodou studenou a temnou, jako svět oceánů.

Kámen se dával pro štěstí dětem do kolébky a kámen zabil Goliáše. Na kamenné desce stál kamenný knížecí stolec. Kámen byl silou praku mocnou zbraní lidí dávného věku. Kámen na krku určil vítěze Božího soudu, jako i matku krásného dítěte v povijanu. Kamínek vykřesal onu nutnou jiskru, která zapálila stodolu plnou střelného prachu. Ten mocnou silou palné zbraně dal kuli vylétnout z hlavně.

A jsou tu soubojové zbraně. Bambitky a muškety všelikeré ráže. Leštěné kameny a z kamene postavené oltáře, kde farář obětoval Bohu. Toho samotáře, který se kamsi schoval a jehož tvář nikdo nespatřil.

Kamenná slunce, místo mayského kalendáře, dávných pralesních indiánů. Kamenná sklepní vězení, kam maličkými okny vysoko za zdí, chodilo slunce málokdy. Kamínek měla milá v prstýnku. Jsou kameny vzácné i nejvzácnější, kameny v čelenkách královen a v korunách králů, v přívěscích krásných princezen. Jsou rovněž nepostradatelnou součástí mechanického zapalovače. Kámen jsem měl ve svém žlučníku

Kamenné mohou být a často jsou schody do hlubokých sklepů, do sklepů, kde je králem vinný hrozen. Je spousta kamenných obchodů, které nahradily dřevěné stánky Vietnamců.

Kámen je zdrojem umělců. Z kamene vyrostla renesance. Kamenná byla první sekera a mlat. Kámen se vozil z Ameriky hned vedle zlata, stříbra, brambor, tabáku a koření. Kamenné byly první chirurgické nástroje, které otevřely lebku, kamenem se obložila cesta metra, stejně jako Kaple svatého Václava v chrámu svatého Víta. Kámen se vrací a je to retro se vší parádou! Příroda pokaždé zvítězí. Kamenná krajka naší přírody je rovnocennou partnerkou bruselské krajce, kterou tak složitě tvořily lidské ruce.

Suma sumárum: kámen je i dnes věcí obchodu, který kvete a roste bez úhony. Kdo vsadil na kámen, vsadil na vítěze. Kámen už dávno není kamenem na krku odsouzence. Stal se symbolem boha Merkura, přístavního mola, kde jsou přivázány nádherně rychlé čluny pobřežní stráže.

S kameny se hrálo v ochozech strážních věží, kámen se dával pod jazyk. Kámen je součástí našeho každodenního života. Buď vzdána čest drahému kameni i tomu, který leží kdesi u cesty a čeká, až ho nějaký malý dareba zvedne a hodí vzhůru do větví po kyselém jablku – pláněti. obyčejnému.

Žádné komentáře: