neděle 12. února 2012

Co tají vernisáže


            Taky máte pocit, že vás už nic nepřekvapí? Tak to jste vedle jak ta jedle. Mne to skoro porazilo. Nevím, jak je starý, ale že je praštěný, to vím. Je takový, co ho znám. Máte-li chuť, bude vám o sobě vypravovat takové story, že vám budou stát vlasy na hlavě. Má dcery. Má mnoho dcer, jsou to samé známé herečky a ty se k němu, ke svému otci budou jednou znát prostřednictvím obrovských částek peněz, na které dotyčný čeká trpělivě už víc než deset let. Nepracuje, přežívá, čeká, celá dlouhá léta jen čeká. 
            Občas si někomu postěžuje, jak jsou ta děvčata nevděčná, ale je trpělivý. Leč jíst občas musí a v tom je ta potíž, kterou, ovšem s ohledem na předchozí, řeší  bravurně s jistou nonšalancí. Chodí se najíst na vernisáže. Dopoledne se dopraví do centra krajského města, vstoupí do knihovny, sejde do čítárny a přečte si v Deníku Liberecka, co nového se v krajské metropoli chystá a pak zaútočí.Sveřepě a zarputile.Ač ho pozvaní i pořadatelé poznávají, zapíše se do knihy hostí, připíše, jak moc se výstava líbí a nají se. V minulých dnech například hořce litoval své neúčasti na otevření Dinoparku v Plaze, kde bylo rovněž nabízeno občerstvení. Přiznal jsem se mu, že tam byly nabízeny ústřice v lastuře, selátko a jižní ovoce. Hrozně se na mne mračil a tvářil se divoce.
            Jak to mohl přehlédnout? Jak mohl tak fatálně pochybit? Přehlédl, nedočetl pozvánku a to se nevyplácí. Buď jak buď, na místě mi slíbil, že to bylo naposled. Vždyť zhubl a z toho je zřejmé, jak se kulturní fronta odcizuje obyčejným pracujícím lidem. No, v tomto případě paralela vázne, neboť on, čekajíce na složenky z Hollywoodu, nepracuje.
            Těch vernisáží je čím dál tím míň. Pociťuje to úbytkem na váze. Pohybuje se však s větší lehkostí, je lehký, téměř se vznáší. Je vyhladovělý, skoro stín chlapa, co byl ještě nedávno zrcadlem naší úspěšné regionální kultury. Nic netrvá pořád a on se dožaduje i pomoci vaší. Víc dávejte na kulturu. Vám, kteří o tom rozhodujete, vám vzkazuje: A na občerstvení při vernisážích nejvíc, protože tam se o ní nejvíc diskutuje.“ Nebuďte na něj, prosím, jako ten evangelík z krajského úřadu, který ho nechal, aby si prošel výstavu a před občerstvením jej bez milosti vyhodil za dveře s tím, že vernisáž je pro zvané. To není pro hejtmanství příliš lichotivé.
            Jistě vás bude zajímat, co jí, když se vernisáže o prázdninách nekonají. Vězte, že dík patří Šimonovicím. Tam, na sklonku minulého léta nechali zemědělci při kraje pole pár dlouhých řádek hrachu. A on? Celý, celičký měsíc jedl hrách. A kdo jí hrách a kroupy není hloupý. I proto jsem ho potkal na vernisáži v galerii. Dozvuky konzumace hrachu o sobě ještě stále dávaly vědět v rozdílné hlasitosti, která mu po měsíci konzumace připadala normální a mně spíš burcující. V září si mlel mouku z kukuřice z plání nad Libercem. Přiznal se mi, že z ní jsou úžasné placky a co je zajímavé, že stejnou barvu mají potom i jeho exkrementy…
            V podstatě je studnicí kulturně agrární činnosti na severu Čech, za jiných okolností jistě úspěšný kulturní nebo zemědělský rada hejtmanství Libereckého kraje. Bezpartijní a přesto stínový, napříč stranickými židlemi. Kolorovaný obrázek naší společnosti. Něco mezi bezdomovcem a obecním Jankem Vyskoč ze Švejka s jeho svatým posláním zachránit monarchii z moci úřední, lejstrem, co všechno se smí a nesmí.
            Už se těším, že přibudou v kalendáři naší obce další vernisáže. V poslední době se však objevili tací, kteří chtějí i takové posílat hrabat listí, odklízet sníh, čistit kanály. Není to ponižující?

Žádné komentáře: