sobota 25. února 2012

Někomu práce jde, jako když bičem mrská

    V Liberci Na Rybníčku, pod nádražím Českých drah, sídlí v novostavbě jedné ze zkrachovalých bank instituce české části Euroregionu Nisa.
Byl jsem se tam podívat. V auditoriu nás sedělo zrovna tolik, kolik připravili oragnizátoři židlí. Zástupci byli snad ze všech měst a městeček Libereckého kraje a nikdo z přítomných si ani na chvilku nepomyslil, že tu je zbytečně.
Mluvilo a debatovalo se o fondu malých projektů Česko-Sasko v Euroregionu Nisa. Program přeshraniční spolupráce 2007-20013- CÍL 3 s cílem podpořit přeshraniční informace.Vzpomínáte, jak jsme v Liberci v roce 2009 při onom slavném lyžování nepotkali v Liberci živáčka natož sportovního fanouška ze Žitavy? Aby se takové věci neopakovaly, tomu jdou vstříc malé euroregionální projekty s cílem o co nejtěsnější vztahy mezi lidmi, organizacemi a obcemi na území Euroregionu Nisa.
    Z fondu, který je opravdu štědrý, lze ve formě dotace uhradit 85% nákladů, tj. 15 – 22.500 Eur při oboustranném financování projektů přeshraniční informace a spolupráci mezi občany, občanskými sdruženími a úřady. Vzpomněl jsem si náhodně odposlechnutý rozhovor z vlaku, o problému jedné žitavské příměstské části s exhalacemi při vytápění domů. Co vím, tak sdružení machnínských občanů si neví rady, jak se bránit zamoření Machnína v topné sezóně. Tady se přímo nabízí zpracování projektu a účelné využití oněch dotací při řešení občanských problémů.
    Na kontě leží téměř tři čtvrtě milionu Eur. Není škoda je vracet? Proč je nezkusit utratit a malým projektem vyřešit velký problém, který netrápí jen mně, ale je živý i u sousedů v Sasku? Společně hledat řešení. K tomu v rámci prezentace těchto fondů vyzývaly tři šaramantní dámy, organizátorky sezení, s tím, že s vypracováním celého projektu pomohou.Tím je i naplňováno hlavní poslání Euroregionu Nisa – iniciovat vzájemnou přeshraniční spolupráci a koordinaci takových činností v Trojzemí, které mají přeshraniční dopad a podporovat aktivity mající význam při sbližování, poznávání, spolupráci obyvatel na příhraničních územích. Tak je psáno v programu schváleném před deseti lety Radou Euroregionu Neise-Nisa-Nysa a jak je patrno z dalších konkrétních činů regionálního sdružení Euroregionu Nisa v Liberci, nezahálí a realizuje projekty s dopadem na život každého z nás vyčíslené v miliardových částkách.
    Snad by o tom měly víc informovat regionální sdělovací prostředky. Výsledky práce české části Euroregionu Nisa patří k těm, které realizují stanovené zadání.

Žádné komentáře: