neděle 12. února 2012

Zlata je všude dost


            Ten, kdo vytáhl vaše dítě z propasti, kdo střelil hada do hlavy ve chvíli, kdy se pokusil uštknout člověka, kdo praštil ženu do zad ve chvíli, kdy v jícnu zaskočila meruňková pecka, má zlaté srdce, ruce mu pozlatit. Zlatíčko je ten, kdo pozlatí hřbet vaší oblíbené knihy. Kdo zpívá skvělé árie má zlato v hrdle. Zlaté ruce může mít zahradník a jeho žluté růže evokují zlata plný pytel. Zedník si může postavit holubník třeba ze zlatých cihliček.
Zlatá je rybka v Dunaji i poklad na dně Rýna. Zlaté ruce má dobře zlatem placený chirurg a o zlatý volant si opírá ruce i zlatý řidič, který strhl kamion a zabránil tak katastrofě. O zlatý poklad pečuje úředník banky Slavie, na zlaté zuby jsou machři dentisté z Ukrajiny. Zlatého kuchaře mají v hotelu Zlatý lev v Liberci. Zlaté ruce má topič, co vlastně topení ani tolik nedá neboť celou pracovní dobu hlídá budíky a v bytech je teplo a teče teplá voda. A to je v zimě výhra.
Pro ženu, ve které už odumřela láska, je důležité najít si zlatého chlapa, který jí dá kus svého srdce. Také znám jednoho oceněného Zlatým globusem a jiného se zlatým padákem, dalšího se zlatou kartou banky Čechie . Zlatem oplývá i zákazník, který vám sice nedá ani korunu spropitného, ale tváří se, že už jen samotné setkání s ním je výhra, hotové terno, zlatý důl.
No a víte vůbec, kolik zlatých českých rukou hledá na úřadu práce pomoc? Pamatuji si zlatou sošku Merkura. Vidím ji jasně. Patřila Skloexport. Stávala v její vzorkovně v libereckém skleněném zámečku.
Zlatí jsou bažanti i naši myslivci a rybáři, kteří exportují do zemí, kde na peníze nedbají. Suma sumárum jsou zlatí hoši i hokejisté z Nagana. Když potom slyším, kdo neskáče není Čech, ježí se mi vlasy na hlavě nad tím, co člověk nevymyslí.
Vážím si opravdových zlatých lidí, na kterých to zvenku není vidět, ale jsou opravdoví – ryzí. Čest práci a takovým lidem, které práce šlechtí, kteří pracují bez zlatých vavřínových věnců na temeni hlavy. Zlata je všude dost, v každém srdci…

Žádné komentáře: