pátek 16. března 2012

Hlavní zpráva dne televize NOVA – smrt hrocha


 
            Patřím k tomu málo spoluobčanů, co se ještě dívají na televizi. Asi k nim dlouho patřit nebudu. Neserióznost a bulvární zpracování aktualit mě děsí a vyvolává pocit absolutní nejistoty a marnosti a zmaru. Svět kolem nás už dávno nedýchá poklidnou atmosférou příběhů Karolíny Světlé či Babičky Boženy Němcové. Sami víme, že ani my už nejsme žádní andělé. Výhody mobilů a internetu, sledovacích kamer a odposlechů využíváme ve svůj prospěch v plném rozsahu. Když ne my, tak naše děti umí to, co starší generaci děsí a čeho se bojíme. Že se vše vymkne lidem z rukou a svět bude ovládán třeba nezodpovědnou „televizí“, která nám bude diktovat, co je správné, co je české a co je hezké. Co si o věci myslí prapodivní poradci prezidenta. Že krást mohou ti, kteří mají na drahé advokáty. Že rozhovory mezi přáteli je lepší si nahrávat, protože zítra už přáteli nemusí být...
            Tak tohle je obsah zpráv TV NOVA. K tomu ještě sugestivní projev reportéra, komentář, který vás zbaví iluzí. Potoky krve, žhářství a násilí, vše aktuální a v přímém přenosu. Nedivím se, že řada, velká a dlouhá řada občanů si raději přečte zprávy z internetu, než by za účasti dětí konzumovala pojetí událostí ve světě i doma v režii reportérů, kteří jsou často i mimo realitu či překrucují informace, aby byly drastičtější a více děsily.
            Vezměme si například polskou silniční sůl v potravinách. Z vlastní zkušenosti vím, že s důchodem nevystačím a musím nakupovat levněji, tak jako mnozí další. Celotýdenní nákupy si tedy odbudeme v Tescu v příhraničním Polsku počínaje chlebem a konče mýdlem, oblečením a benzínem.
            Nestydaté marže českých obchodníků a DPH českého státu, který neumí zdanit bohaté, nutí lidi, jak přechytračit mocné a novodobou šlechtu. Dějiny jsou plné toho, jak lidé přežily doby, kdy jim bylo krušno, kdy jim mocní brali všechno a nechali si holdovat, i následujících neslavných konců mocných.
            Nepřipadá vám to podobné? Opět se vracíme k feudalismu, k závislosti na mocných, kteří rozhodují, zda budeme mít práci, a zdravotní i školskou péči jen jakou nám určí „páni“. Nedivme se, že za takových podmínek, kdy musíme například církvi vracet, co jí nikdy nepatřilo, se dostávají ke slovu extremisté a nacionalisté a jiné rychle roty. Ostatně, pokud by tu ještě byli Židé, to by byl dnes obětní beránek! Ale co si dnes vezme majoritní společnost na pár lidech. Nepřítel se musí najít stůj co stůj. Poláci nás tedy chtějí zničit silniční solí, Maďaři třeba pančovaným tokajským.
            Vždycky se viník najde, ale že to třeba dělají špatně tam nahoře, to si raději NOVA nepřipustí. To jsou ty vady na kráse: kapříci si sami sobě rybník nevypustí. Nač máme senát? Koho dnes zastupuje strana veverek, která je ve vládě ČR spíš k pláči než k boji s korupcí.
            Ještě k té polské soli. Díval jsem se v tom polském Tescu po polácích, kteří jiné, než ty domácí potraviny, nekonzumují. Mohu vydat svědectví, že se pohybují a komunikují normálně. Nikdo se nepotácí, nepadá, nevidí dvojmo, nezvrací a nás mají za dobré zákazníky, kteří nevěří, že je v jejich zájmu nás otrávit.
             

Žádné komentáře: