sobota 3. března 2012

Pěšky jako za vozem



            Jak jen to říci hezky česky. Jeden za osmnáct, druhý bez dvou za dvacet. A teď, babo, raď. Vem si laboratorní váhy a měř, co je česky, a co je hezky. Pokaždé se s námi hraje s cinknutými kartami. Není kouře bez ohýnku a nakonec, hoď kamenem, kdo jsi bez viny.
            Nalejme si čistého vína a začněme od čistého stolu, na zelené louce a hle – nejde to. To ti naši kostlivci, co máme poschovávané doma ve skříních. Ti jsou tou pomyslnou koulí přidělanou řetězem ke kotníku nohy. To jsou ty boty, v nichž nás noha tlačí. Jedni jsme obrázkem druhých, podobni si jako vejce vejci. Tak trochu podvodníci.
            Jsme jenom lidé se všemi možnými vlastnostmi a neřestmi, co jich je a co svět světem stojí. Co nás dělí od hrdinů občanské války v Rusku let dvacátých? Nedávno jsem opět četl Šolochovův Tichý Don a Rozrušenou zemi. Nic, nic nás nedělí. Jen to, že nemáme Šolochova. Zato máme stále živého Haška a jeho Dobrého vojáka Švejka. Svět je a chce být klamán. Pouze kouzelník mívá jiné jméno v pase a jiné v občance. Nehledejme nic tam, kde nic není. Jezme, dokud je jídlo teplé, jinak vychladne. Neznám pragmatičtější konstatování stavu věcí veřejných. Snad ještě, pokud to pomůže, nic není tak horké, jak se to uvaří. Všechno, co se v Polsku osolí, není jen ze soli, kterou se v zimě solí ulice.
            Ovšem nejhorší ze všech cest je ta, co vede do kopce teď hned. Dává se jí neomylně každý, kdo sedne na lep krysaři z Hameln. Dáš-li se svést, pak už se ani neohlížej, ber každý schod po  dvou. Ještě si cestou nahoru párkrát zařvi Čechy Čechům a těm patří svět.
            Nevím, co si obléknout, venku tají ledy. Přibude tepla i lidí, co budou přemýšlet, co s načatým večerem, na který nezabírají oblbující nekončící televizní seriály. Nečekej, že o nic nepůjde. Tak či onak, lidem se v hlavách rozsvěcuje. Nechtějí být za blbce, otloukánky mocných, za rohožky u zadních dveří panů poslanců, kteří už dávno nemají důvěru lidí...

Žádné komentáře: