neděle 10. června 2012

Otec Kondelík a ženich Vejvara – zrcadlo nastavené současnosti



Píši Vám, pane Hermanne. Nestihl jsem Vám sdělit, jako mnozí jiní v lednu roku 1899, jak moc, či málo se mi Vaše kniha líbí….
Autora knih U snědeného krámu, Bodrých Pražáků a jiných lze jen doporučit, neb víc jak po stu letech nevyčpěla z jeho knih dobrota a rozmanitost všehochutí ve spleti lehounkých příhod, které se v životě průměrného měšťana mohou vyskytnout. Na paměti, dlužno mít, že nebýt dnešních televizních rozinkových seriálů, nebylo by s čím srovnávat. Já za blouda byl, co dítě, když Kondelíka story měl za sladký limonádový sirup, tak pro kojící matky, aby jejich mléko mělo ten správný říz.
Mám za to, že Kondelík je praotec všech českých telenovel, co obestřely obrazovky v Česku jako pavoučí síť. Páně Herrmannův literární počin Otec Kondelík je literaturou hlubokého ponoru k pramenům české jistoty. Nepouštěje se nikdy do hloubky a nezabývaje se příliš složitými myšlenkovými pochody, spoléhá se kupodivu na myšlenkové pochody těch, co sedí s ústy otevřenými u obrazovky televizorů. Neobvyklá harmonie spolužití 20. a počátku 21. století.
Úžasné technologie a pozitivní nároky na lidské myšlení. Je s čím srovnávat: otec Kondelík a dnešní úspěšní manažeři. On - jejich stále nedostižný vzor, oni - postavy, po kterých pes neštěkne pokud se jim nedostane ceny Thálie. Pak teprve slyšíme, kdo vládne pružným, barvitým myšlenkovým pochodem a je dalším generacím vzorem, kdo výrazně koho obohatil a přispěl tak, že Kondelík s Vejvarou jsou v pořadí svých skečí, žel až druzí za těmi dnešními, co křepčí a podvádí i své milenky.
Kdysi dávno, když byl Ignat Herrmann vážen a čten, jeho pražští hrdinové byli mezi pražskými VIP. Spořádaní občané. Dnes lze takto nahlížet i na současné seriálové hrdiny české televize – když už barák na Vinohradech není výnosná živnost. Nebo už zase je?
Oč je v příbězích otce Kondelíka méně sexu a ublížení na zdraví, o to víc má česká televize domácího násilí a méně humoru. Bezděčný svět komika, situační humor a trochu oslí můstek. Televizní novelou je aktuálně dobře nasvícená svíčková, mladé telecí. Nenapadá mě jiná paralela, a tak starý pan Herrmann, jeho Kondelík a ženich Vejvara o bujná prsa vítězí. A zase budou těmi vzory, jen co všechny české televize ukojí svůj vlčí hlad po penězích.
To asi nebude hned zítra, no, jednou to ale přijít musí. Existují přece i vědecko fantastické dramatické kusy…… Doufejme. Do té doby nám bude muset stačit jeden Kondelík a jedno Vejvarovo ženění.                                   

Žádné komentáře: