úterý 19. června 2012

Píši Vám, paní Karolíno,



té velké ženě, které patřila duše českého národa. Ach, kam to všechno zmizelo?
Vaše srdce dotlouklo 7. září roku 1899. Chybělo jen pár měsíců a 24. února 1900 Vám bylo krásných sedmdesát let.
Píši Vám, která jste na pomyslném žebříku slávy a cti stála o příčku níž, než Němcová a Havlíček. Vám patří sklon mého pera, Vám jejíž literatura patřila bezezbytku lidu, lidem z Podještěda. Duši našich rodičů jste probudila, posílila i potěšila… Byla jste nám věrná, byla jste silou i ženou, plnou a zralou jako klas pšenice, chloubou země, příslibem bohaté úrody.
Soužila Vás dlouhá oční choroba a poslední dvě léta i nervové problémy. Skláním se před Vámi, původně Johanko Rottová…. Vám píši a doufám, že to jednou budou číst i mladí. Připomenout chci příchozím generacím Váš přínos mládeži, Vaši píli, věrnost slovu i činům. Pokoru věci lidu a to nejen po obou stranách Ještědu.
Dva roky Vás nemoc nepustila z bytu na Karlově náměstí v Praze. Až obětavá Anežka Sluková dozvěděla se od lékaře že Vaše smrt už je neodvratná. Snad jste na ni i byla připravena. Co jsem slyšel,  od smrti Žofie Podlipské, Vám přítelkyně tak blízké, byla Vaše duše pohlcena stálým studiem a přemítáním ,,o záhrobí….“.
Dnes Vám nezůstalo utajeno, jak to na druhé straně chodí. Píši Vám, což asi víte, že i Vaše dílo stále žije. V něm zůstal Váš zdravý duch, Vaše píle, světlo, Vaše srdce a Vaše mysl. Jste pro nás i pro ty, co přijdou velkou Karolínou. Kdysi kterési noviny psaly – buďte všichni, jako ona, paní Karolína Světlá. Váš život, Vaše literární dílo je studánkou i studnou čisté vody z našich pohraničních hor, kde stále žijí lidé, kterým jsste dala dar, na který není možné zapomenout.                

Žádné komentáře: