čtvrtek 12. července 2012

Rád bych Vás pozval do Severočeského muzea v Liberci



Severočeské muzeum v Liberci si opět sáhlo na medaili, tentokrát bezesporu na zlatou. Výstavou ,,Prapory a vlajky ve sbírkách Severočeského muzea 22.6. až 16.9.2012“ se vrátilo takříkajíc do první ligy, a opravdu je na co se dívat, co obdivovat. Už samotná vernisáž výstavy spojená s konáním 5. českého národního vexilologického kongresu, dala nahlédnout do nebývalého úsilí všech zainteresovaných připravit návštěvníkům zážitek – pohled na předměty, které v podobném množství a kvalitě dozajista nikde jinde než v Liberci neuvidí.
To se vskutku řediteli i kurátorovi muzea a všem zainteresovaným spolupracovníkům podařilo. I díky liberecké firmě Libera s. r. o., která se zabývá výrobou vlajek, se podařilo zrealizovat myšlenku, která překročila hranice regionu a jistě přiláká do města pod Ještědem ,davy turistů. Kéž by! Umět tak ,,prodat“, co máme doma a jinde to nemají, něco nabídnout… To „něco“ se tu právě objevilo.
Nebývalá expozice, která má všechny předpoklady nabídnout zájemcům o nevšední zážitek. Podobně nabízí v sousedním Německu město Žitava, vzdálené od Liberce 20 minut pohodlné jízdy autem výstavu historických unikátních postních pláten. Pokud by k tomu bylo umožněno zvídavým turistům spatřit v Liberci velkém divadle naprosto unikátní Klimtovu (!!!) oponu, pak by umělecký zážitek z unikátních účelových textilií euroregionu Nisa byl úplný. Nabízí se tím naprosto nevídaný triptych uměleckých reálií, který ve své podobě nemáme možnost spatřit jindy, než právě toto požehnané léto sbírkového fondu Severočeského muzea v Liberci.
Prapory dokumentující historii Liberce od 19. století po současnost na výstavě ,,Prapory a vlajky“ jsou zárukou, že návštěvník nebude zklamán ve svém očekávání. Je tu srovnatelná výjimečnost expozice a to i v porovnání s textiliemi v sousední Žitavě, nebo při spatření unikátní Klimtovy opony v Libereckém divadle F. X. Šaldy.
Liberecká výstava v Severočeském muzeu se tak stává výzvou a hozenou rukavicí všem, kteří si lámou hlavu nad tím, jak naše město pod Ještědem zkrášlit, kam pozvat návštěvu, co ukázat turistům, kteří se žel stále našemu Liberci  vyhýbají….                                                          

Žádné komentáře: