sobota 25. srpna 2012

Jak se žilo na Liberecku v roce 1935



Přádelna vedle tkalcovny. Kraj textilní kultury a průmyslové tradice 3-4 pokolení, co předlo, tkalo, barvilo, tisklo, upravovalo a prodávalo zušlechtěnou vlnu, hedvábí, plátno, len, koberce. To byl Liberec a okolí do třicátých let minulého století, viděno očima spisovatelky Marie Pujmanové v časopise Přítomnost 1935. Vratislavice, slavná továrna pana Ginzkeye, kam si přivádějí ženy své děti, malé holčičky, aby je samy zaučovaly.
„Dnes je tato země zasypané moře rybářů, kde tkalci nemají práci, kde komíny nekouří, kde Liberec je městem klášterního ticha, kde je zoufale čistý vzduch,“ rok 1935, M. Pujmanová. Hranice se Saskem byly uzavřeny. Letní byty pro 300 německých rodin z říše, využilo jen 30 rodin. Od roku 1930 zastaveno 13 továren. O práci přišlo 710 dělníků a úředníků. V 57 továrnách snížen provoz, počet zaměstnanců klesl z 7.985 na 5.702. Úbytek na mzdách je 35 milionů. To ruinuje malé obchodníky. V Liberci žijí čeští krejčí a ševci, podotýká paní M. P., a všichni jsou na mizině.
O pár řádek dál. Byli jsme v několika továrnách. U Neumannů – v Rochlicích – přádelna a tkalcovna ženských vlněných látek, 800 stavů, 500 dělníků, 150 úředníků. Podnik stojí. Můj tatínek se zde vyučil tkalcem a v době, kdy byla ještě tady práce z výplaty živil celou rodinu. Neumann to byla vždycky honorace, něco lepšího, za 90 let, co vyráběli neměli stávku… Ve Vratislavicích Ginzkey musil téměř zastavit. Z dřívějšího počtu 2 tisíc dělníků chodí do práce 650. Podobně si stojí Zimmeremann ve starém Habendorfu (Stráž n/Nisou) kdysi 130 stavů, dnes 30, pracuje se 3 dny v týdnu. Zastavena výroba v Chrastavě. Stojí i Kosmonoska v Hrádku n/N. 40 tisíc vřeten a 1.400 stavů. Objednávky jsou, ale banky odepřely úvěr…
Úpadek vysvětlují pozůstalí ředitelé a inženýři, kteří opatrují mrtvé továrny téměř stejně – roztržení hospodářské jednoty Rakouska – Uherska (Dnes – ekonomiky států RVHP) poklesem koruny z roku 1922,vysokým daněmi, nemožnost dosáhnout na úvěry. Největší bída je snad v Hrádku n/N. Po haldách dolu Kosmonosky roste březový háj a opět se pašuje sacharin a znovu kopou a život riskují ,,divocí havíři“.
Znovu se otevřely ,,létající šachty“, aby si lidé z Hrádku a okolí nakopali trochu uhlí na zimu metodou z dob Václava II. Opět se Hrádecko vrací o sto let zpátky. V domcích, kde bydlí po 6-7 lidech v jednom z pokojíku se svítí petrolejkami. Je tu sice elektrický proud, ale nájemníci neplatili, neměli z čeho. Lékař v Bílém kostele referoval, že lidé trpí rakovinou už ve 30 letech, neustávají epidemie dětských chorob, rodiče nemají na zubaře, rodiče prosí, aby dětem byly vytrhávány i druhé zuby, nemají na jejich léčení. Nezaměstnaní už nepatří do nemocenské pokladny. V Ruprechticích starosta potvrdil 600 nezaměstnaných. Nejsou veřejné práce, ještědská silnice a regulace Nisy nestačí nebo nejsou zahajovány nové práce.
A k tomu národnostní problémy. Když je práce, Češi upřednostňují české dělníky, Němci ty své… Hitler posílá do Čech pro uhlí, fazole, hrách a mouku pro své německé občany. To vyvolává otázky, kde je pomoc českých úřadů Čechům. Závěrem svého obsáhlého článku M. P. říká, cituji doslova: ,,Chodil s námi jeden český dělník z Hrádku, říkal: ,,Z Prahy na nás volají – hraničáři, držte se! Braňte se! Braňte nás! A jakpak je budeme bránit, když zatím zdechneme hlady.“
Dnes žijeme v jiném světě, v jiné době, přesto a právě proto udivuje, že stále něco, a ne málo z toho, čím žila generace našich prarodičů je stále aktuální a živé, až moc aktuální, moc živé a burcující….     

Žádné komentáře: