sobota 25. srpna 2012

Liberec, město, kterému pořád něco schází



Je známo, že Radniční sklípek, jedna z kdysi nejpopulárnějších Libereckých hospod neslouží svému původnímu účelu. Je to pohrdání tradicemi Liberce a i výsledek hospodaření „nejzadluženějšího města na sever od Alp“.
To, že město je v takovém srabu v jakém je, je důsledkem osobního selhání jeho managementu za období posledních dvacet let, neprofesionality a nezodpovědnosti, která nepotrestána, vede občany města do složitých úvah, koho příště volit. Vedení města nedělá nic pro to, aby si viníci byli vědomi své odpovědnosti za stav městských financí. Dokud se tak nestane, bude v podstatě o příští vládě nad městem rozhodnuto i právě díky nepotrestání viníků.
Vraťme se i dnes se k uzavřené restauraci ,,Radniční sklípek“ v suterénu historické Liberecké radnice. Každá historická radnice měla svůj šenk a značný příjem právě z točeného piva a dobrého oběda. To uměla i radnice v Liberci, kdysi v době, která není tak vzdálená a Liberečané si ji pamatují. Kdeže ty loňské sněhy jsou! Copak současná radnice peníze nepotřebuje?. A že je pod podlahou voda? Ta je v Liberci skoro ve všech sklepeních a všude si s ní uměli poradit.
Není tomu tak dávno, co končila ,,nákladná“ rekonstrukce radničního sklepení a stavební dozor, pan Ing. H. mi řekl, že stěny zůstanou holé, jako byly. Nebyly. Byly vždycky půvabné. Ladislav Hess kdysi popsal výzdobu radničního sklepa velmi podrobně. Z jeho textu je patrno, že právě stěny a už samotný vchod do podzemí radnice byli víc, než vstup do jedné z mnoha obyčejných hospod města Liberce…
Schodiště kterým se  sestupuje do radničního sklepa ještě nedávno zařízeného jako restaurace a světoznámá pivnice - ,,parlament“ bylo vyzdobeno zajímavě: „Na dvoře jednoho z domů, které byly rozbořeny, aby ustoupily novostavbě radnice, byl starý dub. Z tohoto mohutného dubu bylo vyrobeno a řezbou, představující tento starý strom, vyzdobeno dno sudu a zasazeno do zdi. Na zadní zdi hlavní restaurační místnosti je přímo v omítce vyobrazena liberecká kotlina, jak asi vypadala v r. 1870, kdy mělo město dle posledního sčítání lidu (r. 1869) 22.394 obyvatele.“
Stěny zdobily i obrazy: „Obraz tkalcovského stavu připomíná staré tkalcovské řemeslo, které už v dobách Valdštýnových založilo blahobyt města… Další 4 obrázky představují 4 válečná údobí, jimiž Liberec prošel:
Husité 1469 - za husitských válek byl Liberec, tehdy ještě malé městečko, rozbořen. Zachovala se o tom jediná zpráva a to dopis starosty a rady městské z Boleslavě pánu z Hasenburka ze 7. září 1469, že ,,kacíři s vozovou hradbou a silným doprovodem včera, překročivše hory, Liberec, Doksy, Hejnice a mnohé jiné osady vypálili. Švédové 1639 -  Valdštýn učinil ze svých panství zásobárnu a zbrojnici pro svá vojska; dovedl však také toto území od nepřítele uchrániti. Teprve po jeho smrti procházela těmito končinami vojska, a kontribuce a všechny děsy třicetileté války staly se městu Liberci zlým údělem. Prušáci 1757 - dle listiny z r. 1753, nalezené ve věži staré radnice, obsadil pruský husarský pluk pod velením plukovníka Schütze již v r. 1745 město a uchránil ho jen proti složení hotových 6.000 fl. Francouzi 1813 - dne 2. Června 1813 pochodovalo městem 1700 Francouzů a Bavorů pod velením generála Porteraina do Drážďan. Dne 20. srpna srazila se u Kunratic vojska francouzská a polská s rakouskými myslivci a k večeru vtrhl generál Uminsky se svými polskými vojsky za stálé střelby z mušket a děl do Liberce.“
Hess dále popisuje, že zdi menší místnosti vpravo jsou vyzdobeny štíty bývalých majitelů panství a levá postranní místnost je vyzdobena obrázky budov a lidí ze starého Liberce. V hlavní místnosti byl ještě jeden obrázek, znázorňující příchod německého vojska 8. října 1938. Dva němečtí vojáci v helmách a charakteristických botách s puškami na ramenou s pozadím radnice a pohraničními pevnůstkami. Tento obrázek byl odstraněn ještě v květnu roku 1945.
Obrazová výzdoba, stylové prostředí a především duch starého Liberce podpořený akcemi magistrátu vedl v minulosti k tomu, že Liberečané a jejich hosté si restauraci a Parlament natolik oblíbili, že navštívit radniční sklípek patřilo k dobrému mravu. Současné hádky a podrazy, charakterizující současné městské zastupitelstvo Liberce, by snad ani nebyly ke cti této věhlasné instituce a tak si raději počkáme na to, co vzejdou z příštích voleb.

Žádné komentáře: