sobota 4. srpna 2012

Miliony, miliony - kolik to vlastně je?



Tolik, aby se pro ně vraždilo, tolik, aby závist provázela vaše jméno. To vše už tady bylo. Nenávist pro peníze, závist a obohacení se vraždou druhého. Tím, kdo tu partyzánu - halapartu ochutnal v těle byl náš krajan, Albrecht z Valdštejna. Velký pán, co uměl počítat. A pak tu byl Žid Bassevi, který ho to naučil. Jim dvěma se vyčítá, že okrájeli stříbrnou minci, a tak si přišli k milionům. Bylo to opravdu tak?
Císař Ferdinand II. nebyl taky žádný anděl a rozdělení zkonfiskovaných majetků protestantské šlechty po bitvě na Bílé hoře rovněž nebylo zrovna košér. Lehká mince, kterou se platilo, to nebyl ,,kšeft“ pouze těch dvou, kteří to na životě odstonali. Jel v tom i sám pan místodržitel a hrabě Michna s Janem Wittem. No, a když to prasklo, na někoho to bylo nutno svést. Svedl chytrý Žid, hloupého Albrechta, či Lichtenstein ty druhé dva? Peněz nemá nikdo nikdy dost…
A co vyčítali Valdštejnovi? Měl svého zkušeného ,,daňového poradce“, žádný tunel, žádná zrádná kampelička. Peníze jsou hodný sluha, ale jako každý jiný živel, zlý pán. Valdštejn roku 1621 dal za Frýdlantské a Liberecké panství po Krištofu Redernovi, který po bitvě na Bílé hoře musel z Čech uprchnout, 150 000 zlatých, ačkoli mělo Liberecké panství pouze 11.000 jiter panství půdy a asi i tolik selské půdy. Roku 1627 získal statky ve Slezsku za 150 000 zlatých, avšak hotových peněz za ně nedal, nýbrž vykázal je císařské komoře účtem, že právě tolik vynaložil na válečné věci za císaře… A za to by se měl stydět? Za to by měl Bassevi dostat aspoň malou synagogu a ne cejch, že jsou oba podvodníci.
Ti dva na to přišli první. Uměli počítat má dáti - dal. Co je na tom tak divného? Dnes to musíme umět všichni, a pokud ne, mají nás v registru dlužníků… Tenkrát předběhli svou dobu a natřeli to opozici. Leč ostatní pořád víc a víc záviděli, až došlo k udávání a vraždění. A tak skončili ti naši první, co kupecké počty dovedli až k dokonalosti.
Nechci říct, že se u nich učil ministr financí pan Kalousek. To by finančník Bassevi nepřipustil. Ovládnout a v moři nedůvěry by nikdo jiný asi nesvedl. Tahle hranice tandemu Bassevi - Valdštejn nebyla nikdy u nás překročena. To až současná doba vlády, která už sice nevládne pomocí halapartny, ale má něco z Bílé hory, zašantročila, co se dalo. Kam se podělo české rodinné stříbro? Sbohem Textilano, Hedvo, Silko, Koloro, Teslo, AZNP a další a další….

Žádné komentáře: