pátek 31. srpna 2012

Poznáte město, o kterém vyprávím?



Z nádraží vede do města ulice Nádražní. Ještě před mostem přes řeku uhneme vlevo a Rybniční ulicí (Teichgase) dojdeme k nové nádherné budově Národního domu, který byl dostavěn nedávno, v roce 1905. A právě zde se schází členové většiny českých spolků. Odtud je to už jen kousek do Svahové ulice, kde je dům Ústřední Matice Školské s českou školou obecnou (soukromou), školkou, průmyslovou školou pokračovací a českou záložnou. Vrátíme-li se zpět o pár metrů jsme v Široké ulici a tou dojdeme na náměstí – Tuchplatz, které kupodivu by bylo možno zváti též českým náměstím, protože slovníkem doby před sto lety lze říci: hojně českých závodů tu je soustředěno…
Z dolního náměstí vede Prager Strasse,  strmá ulice stoupající na Staroměstské náměstí, kde stojí radnice vystavěná se vším všudy za 5 let ve slohu ,,renaissanční gotiky“ nákladem 1.240.000 korum, samozřejmě rakouských. Na témže náměstí stála stará radnice, vystavěná Kateřinou z Redernů na přelomu 16. a 17. století. Místo a plocha jsou dosud vyznačeny dlažebním kamenem s letopočtem 1603 barvy odlišné od ostatních. Náměstí bylo po dlouhou dobu i velkou tržnicí města, která byla v nedávné době přesunuta na Malý Ryneček a náměstí Nové.
Za radnicí je městské divadlo a monstrózní budova Poštovního úřadu. Z náměstí u radnice to máme, co by šutrem dohodil k Arciděkanskému chrámu Sv. Antonína. Chrám ten, z konce 16. století, sloužil v době reformace církve jako evangelická modlitebna. V roce 1882 mu byla dostavěna věž mající 70 metrů výšky. Za chrámem je Nové náměstí a na něm stojí takzvané Valdštejnské dřevěné domky, hned vedle reálného gymnasia. Odtud, uličkou, které nikdo neřekne jinak než Větrná, dojdeme k chudobinci a ke kostelu Sv. Kříže na Malém náměstí z konce 17. století. Pro Čechy uvádím zajímavost, že se právě zde byly konány první bohoslužby v českém jazyce.
Odtud to je opravdu kousíček k budově zářící novotou – ke Krajskému soudu a ke škole obecné pojmenované po císaři Františku Josefu, kéž jej při zdraví pan bůh zachovávati ráčí… A protože ještě nestála synagoga tam, kde dnes stojí knihovna, chodili se židé modlit v sobotu podvečer do synagogy stojící ve Valdštejnské ulici….
Z centrálního náměstí před radnicí měl poutník možnost vydat se rovnou do Jizerských hor. Střeleckou ulicí od radnice rovnou do třídy císaře Františka Josefa, jež byla osazena jasany a lípami a vroubena krásnými vilami, byste po levici marně hledali nápis Česká veřejná škola. A přesto už tu byla, vlevo před obrovskou budovou průmyslové školy.
Za pozornost stojí budova obchodní komory a za křižovatkou komplex budov Průmyslového muzea severočeského, na které Sněm království českého přispěl 300.000 korunami. Na budově není k vidění jediného českého slovíčka. (Poznámka pro rejpaly: Lázně naproti ještě nestály, proto o nich nepíšu).
Nejkrásnější čtvrtí města zvanou čtvrtí Letohrádku, pro znalce cizích řečí Cottage-viertel, vede cesta stinným stromořadím do městského parku, kde je umělý rybník. V parku, o pár metrů výš, stojí pomník císaře Jose- fa II.
Z parku sejdete lesem roztomilým údolíčkem Harzdorfským kolem závodů Liebiegovských a kláštera voršilek k zámku Clam-Gallase, nejstarší historické památce města. Zámek je z roku 1582 a má velmi pěknou kapli. Zajímavostí má hned několik. Strop, oratorium, varhany. Oltář, jenž je umístěn na zadní stěně, kazatelna ze 17. století a antipendium, ruční práce paní Kateřiny z Redernů. To vše je k vidění. Nebo ne? (Má někdo přehled? Ozvěte se mi, prosím).
U zámku, v němž vrchnost již nesídlí, je skvostný park otevřený i dnes veřejnosti. V Zámecké ulici stojí nový palác liberecké spořitelny. Blíž zámku lze zříti budovu amerického konzulátu, palác filiálky Rakousko-Uherské banky a filiálky české banky Union…
A než nám pan Ing. Josef Turek dopíše knihu o hospodách v tomto městě, ještě něco k poznání českých hostinců. Samosebou upřednostňujeme hospody české v tomto německém prostředí. V popředí stojí hotel Národní dům v Rybničné ulici – dnes Česká beseda Na Rybníčku, další český hostinec je restaurace Ant. Rutkovského na Vavřinově vrchu (Laurenziberg) téměř ve středu města, blízko radnice. O doporučení si říká rovněž Antošův hostinec v ,,Prátru“.
Tak a teď je na Vás, kde tohle město leží? Poznáte ho? Snad jenom malé pošťouchnutí: právě dostavěná městská elektrická dráha dává městu velkoměstský ráz. Trať nádraží – městský park má délku tři a půl km, vede z Dolního náměstí do ,,Roketnice“ 3 km. Sazba jest  všedního dne 12 haléřů, v neděli 20 haléřů za osobu.
Ve městě je ústav veřejných posluhů zaměstnávající 30 osob. Dostavníky z hotelů jezdí ke každému vlaku. Stanoviště drožek a fiakrů s odpočinutými koňmi je u městského divadla. A závěrem úplnou maličkost. Město je v Čechách po Praze jediné, které se spravuje vlastním samostatným řádem obecným. Podle posledního sčítání lidu v roce 1900 má 34.204 obyvatel (bez vojska) z nichž dobrá třetina je národní česká.
O které město s aktuálním dluhem 21.000,-Kč na osobu v Čechách jde? V dluhu na osobu první v království českém….       

Žádné komentáře: