sobota 29. září 2012

Alkohol opravdu musíme?




Alkohol je pošetilé zvíře. To člověk netuší, když si vezme domů malou opičku, aby  ji přijal za svou a choval se k ní vlídně. Učí ji všechno, jak má se učit nevinné dítě. Jíst lžičkou, mluvit, posedět si na nočníku, první slova, jak zavazovat boty. Nepíchnout se vidličkou. To všechno malá opička záhy umí a je čas ji seznámit s jejími druhy.
Alkohol je pošetilé zvíře a člověk je špatný krotitel. Z opičky vyrostl statný samec. Má velké žluté zuby, ruce jako lopaty, hlavu jako škopek, špínu za nehty. Sedí mezi hosty a má rád svého pána, který ho toho tolik naučil. Drží se ho jako klíště. Opice se naučila i kouřit a pije pivo z lahve. Když si nahlas říhne, tak se odér piva kolem zdí jen vine. Pán se jen trochu zdvihne, ale pak rezignovaně mávne rukou a řekne, co chcete, je to jenom opice.
Opice se občas způsobně zvedne a jde tam, kam chodí i císař pán pěšky a pak se zas vrátí a políbí svého pána na vlasy. Domů se vracejí spolu a co jim je ke cti, tak nezpívají písně jiných autorů, ale pouze ty své a dvojhlasně.
Doma je čeká to, co všechny pijany. Studená kuchyně, mráz doma i za okny. Studená postel. Mrazivé úsměvy. Pijan a jeho opička nejsou pro nikoho partnery. Alkohol je metla lidstva, koště kterým hostinská vymetá ze zdí pavouky a postrkuje ke vchodu vytrvalé pijáky. Běžte, běžte domů, tam čekají vaše maminy, děti, vaše rodiny.
Alkohol je pošetilé zvíře. Dobře udělají ti, co zamíří rovnou do záchytné stanice. Tam na ně čekají, svléknou je, postříkají studenou vodou a uloží, jak do vaty. Pak už jenom mříže a spěte sladce, drazí opilci.
Těžká, přetěžká jsou rána opilcova. Opičky jsou u nich jako doma. A tak to jde s nimi pořád a stále do kola a do kola. Jednomu se to může zdát i zábavné, ale těm, co na tyhle posedlíky čekají doma a v práci těm, už tolik ne.
Alkohol je pošetilé zvíře, zlé a zákeřné. Necvičte ho, nepřítelíčkujte se s ním, nevychutnávejte jeho chuť na patře svých úst. Patří jinam než do žaludku. Patří do záchodu, zrovna jako ten, kdo ho pije a nedá si říct.                                          

Žádné komentáře: