pondělí 8. října 2012

Co jsem viděl 28. 9. 2012 v Chrastavě




28. září 2012 byl prazvláštní den v dějinách města Chrastavy. Událo se hned několik událostí, na které stojí za to vzpomínat. Ten den bylo mimořádně hezky, a kdo mohl vydal se směrem k mostu. Kolikátý most to byl v dějinách Chrastavy, který vody Jeřice polámaly a zničily?
S obyvateli Chrastavy a nejbližšího okolí jsme se tu sešli, abychom otevřeli nový most, krásný, s prvky  secesního mostu, který před dvěma lety vzala voda. Přijela i delegace z bavorského města Eichstätt, partnerského města Chrastavy, které s Chrastavou sdílí opravdové přátelství již deset let, právě ke dni 28. září roku 2012.
Z obou měst si tehdejší i současní starostové oprávněně notují, co všechno za uplynulé roky stihli. Návštěvy a přehlídky dětských souborů, těch, které umí víc něž druzí. Mnohé z toho,  co velká města neumějí právě menší města zvládají a dělají to s chutí. Hudba na jevišti u mostu hrála pochod Radeckého i vinařské písně z Moravy a na jevišti u nového mostu se objevil i nejvyšší představitel České republiky prezident Václav Klaus. Krátké zdravice, krátký proslov prezidenta a německé delegace, hudba, mávající děti, krásná slunná atmosféra.
Jak se říká, den jako vyšitý. Teprve, když už si každý, kdo chtěl vzal chlebíček, koláčky, limonádu či pivo, se událo cosi, co státnost naší republiky dosud nepoznala. Neznámý mladík demonstrativně zaútočil na presidenta airsoftovou pistolí sedmi výstřely, náboji, které lehce štípnou. Nešlo v plném slova smyslu o atentát, jenom nespokojený člověk chtěl ukázat na neřešené poměry v naší republice. Prezidentova osobní stráž naprosto zklamala a nechala  ,,atentátníka“ bez problému odejít. Až na rohu náměstí, když už dával rozhovor libereckým novinám ho  zatkli místní policisté.
Nejzajímavější na tom je, že to, co popisují, jsem viděl – neviděl jako většina těch, kteří jsme stáli 3-4 metru od pana prezidenta. Sám starosta Chrastavy Ing. Canov to o dvě hodiny popisoval jako ,,střílení“, které, ač stál od presidenta na půl metru, vlastně ani nezaznamenal. Zaznamenali to ovšem kameramani 4-5 televizí, kteří předali záznam do celého světa. A tak se stalo, že většina Chrastaváků, ač byla na tom samém místě, co byl pan prezident napaden, se o tom dozvěděla až z večerních zpráv české televize…. Nikdo neviděl víc než kamery.
Přesto lze říci, že 28. 9. 2012 bylo vidět víc pozitivních věcí, než těch, které hrozily být tragickými. Tam někde nahoře někdo Chrastavu miluje….

Žádné komentáře: