neděle 11. listopadu 2012

Píši Vám, milovníkům zvířat




Nepatřím k Vám. A Vám nerozumím. Vám, už jistě párkrát pokousaným, uštknutým, poškrábaným, co riskují ekzémy, alergii, nakažení chorobami.
Vás ti malí chlupatí či slizcí přenašeči nemocí neděsí? Oni se často umí přetvařovat a pak, z ničeho nic zaútočí. Nejdou Vám po botách, ale rovnou po očích, s cílem Vás kousnout, uštknout do tváří, usmrtit Vás. Tváří se nevinně, říkejme mu ,,kocourek“, ale je tu krmené, dobře rostlé zvíře. Stane se pánem domácnosti a jednou něco nebude, jak si predátor přál a vyžene Vás z bytu. A to bude v tom lepším případě…
Máte doma papouška? Poví, co neví. Přijdou k Vám jen tak úředníci z finančního úřadu zeptat se na zdraví a Váš papoušek, miláček rodiny – vykecá, co neví, pařátem ukáže na to, co ještě neviděli.
Rybičky? Řeknete si, jsou lepší na dívání, než televizní seriály. Máte pravdu. Než si ovšem do akvárka omylem nasadíte piraňu a hle! po prvním krmení máte, čím se pošťourat na obličeji blíže nosu. A to nemluvím o koni. Chodí to obyčejně tak, že chlap chce motorku, manželka, děti, prarodiče chtějí koně. Nechci být za chytrýho, ale má lepší maso a nesmrdí benzínem. Faktem je, že pokud vaříte koně, celý byt páchne česnekem, může být i z Číny, z Mongolska, tak jako kůň Převalského…
Znám rodiny co mají v bytě mravence, říkají jim faraóni a staví jim pyramidy. Opravdu nechci mluvit o včelařích. Ale píši Vám, milovníci zvířat, tak se musím o nich zmínit. Jen těžko se tyhle pamouchy dají ochočit. To blechy, budete se divit, mají je i ministři. Vím to na beton, říká se přeci, že všechny jejich návrhy zákonů mají blechy. A potom je to i vidět, na zasedání vlády. Každý má blechy. Jsou cvičeny jako psi. To je zvláštní kapitola zvířat, která  míří do sněmovny.
Psů jako psů je mnoho a jsou různí. Malí, velcí a hlavně jsou rozežraní. Sežerou kde co, celý věnec buřtů na posezení. Ti malí sežerou třeba i želvu. Já to nikdy neviděl a neslyšel, ale raději Vás varuji předem, vlčí hlad je nemoc, ale vězte, budete mi vděční, poslechnete-li mě.
Co rovněž nepěstujte jsou králíci, kachny, prasata, kamzíci. Začnu odzadu. Máte-li balkón zkusíte toho kamzíka. Je nenáročný a má fajnové libové maso. Nevýhoda je, že skáče na rozjetá auta, a pokud bydlíte v 7. poschodí, plachtí vzduchem a většinou se k autu dostane, až když už je dávno auto pryč. A prase, to je často vášeň, žel dostává i úplně jinou chuť na talíři. Žel jen na pekáči a se zelím. Jsou ale tací, co prase milují pro jeho inteligenci, a že je kompatibilní se stavbou těla člověka… Teda píši Vám, Vy si nevyberete a pokud máte třeba doma jedno prase, druhé si nekupujte…. Víte proč?... Měli by doma převahu. (To byl vtip…)
O huse si dejte vyprávět. Pokud se rozhodnete pro větší množství, kuchyně nestačí. Lodžie by stačit měla. Záleží na Vás, jaký vztah mezi s sebou navážete. Ty potvory chtějí vodu, musíte to respektovat a domluvit se sousedy, že se s nimi budete koupat celou zimu a kus jara. Oni to pochopí, slibte jim fotky ze zabíjačky. Ty a maso z nich vůbec posilují sousedské vztahy…
A tak píši Vám, věnujte se raději hudbě, tanci, folkloru. Ta Vaše zvířata jsou příliš hlučná, dlouho se vaří, dusí, smaží. Já vím, kvůli tomu je asi nechováte. Ale chci Vám poradit, hudba, to je věc! Zpěv taky, step, ten milují nejvíc sousedi pod Vámi. Recitace ta se hodí taky. To až Vás vystěhují… Takže sbohem v lepších časech.
            Ono se to taky může pootočit a zvířata si mohou oblíbit nás… Jak budeme reagovat na klec v lodžii Vy? Nebude Vám těsno v koupelně až se Vás tam bude tlačit deset a víc? Píši Vám přátelé, protože to s Vámi myslím dobře, po sousedsku. Listopad je měsíc cukrové řepy, revolucí a knih. Vyberte si jednu z možností. Hurá do přírody.       

Žádné komentáře: