pátek 16. listopadu 2012

Tři oříšky pro maminku




V dobách, kdy byla v Čechách televize v plenkách z bavlny, na keřích zrály šípky, oříšky, dole při zemi borůvky a kolem rostly houby. Hodně se toho změnilo. Ne, že by oříšky rostly na zemi, nebo jako v Africe pod zemí buráky, ale dnes už není tolik čas na pohádky. Bejvávalo. Dnes je to o strojním zpracování. Perly a langusty rostou na farmách, na trhu koupíš kanadské borůvky velké jako palec, ale borůvky z Jizerek, nebo z Bedřichovky nad Machnínem i z Karlova to nejsou. Nebrečím nad rozlitým mlíkem. Sám nemám čas lítat po lesích za něčím, co si mohu koupit. Ale, tohle je o oříškách při cestě do Kryštofova údolí, které rok co rok tam na mě čekaly…
 Pokaždé jsem ty tři největší, co kluk a později jako chlap, vybral pro maminku. To později znamenalo, že jsem je mamince dal k obálce, kde bylo přáníčko k narozeninách a připsáno Tři oříšky pro maminku. K tomu jsem přidal kytičku a dárek jak se patří.
Maminka si oříšků vždy moc považovala. Když v roce 2000 zemřela našel jsem jich celý pytlík od kuliček u věcí, který celý život schovávala, a kterých si vážila. Asi každý z nás má někde kus lesa, louku, uličku, kam se vrací, třeba jen v myšlenkách. Má své oříšky, svou maminku, které věnuje svou tichou vzpomínku.
Jednou mi maminka, to už jsem byl starší, dala ke svačině chleba s máslem a na to Nutelu, a řekla mi, že je z oříšků, co jí nosím každý podzim k narozeninám. Nevěřil jsem jí. To by bylo přece barbarství. Než jsem dosvačil, vzala mi hlavu do dlaní a pošeptala mi do ducha: „To se ví, že ta pomazánka nebyla z tvého ořeší,“ a dala mi pusu. Ač jsem byl už velký kluk oči mě dlouho pálily. Když jsem potom našel ten pytlík s oříšky, v její pozůstalosti, bylo mi jako by neodešla a byla tu stále s námi.
  Takový pytlík s lískovými oříšky, který někdo podědí, vyvolá hodně otázek … Taky, že ano. Doba oříšků, malin, borůvek a nezralých peckovin, je pryč. Daleko jsme jí utekli. Naše děti už oříšky znají z nákupních galerií v pytlích a přepravkách z Číny.
Doufám, že svým maminkám dají dárky, co třeba i nic nestojí, ale jsou z lásky 21. století. Je to krásný pocit, najít v dospělém věku pevný bod, který hovoří o tom, jací jsme byli, koho jsme měli rádi. Pytlík oříšků darovaných z lásky…

Žádné komentáře: