úterý 6. listopadu 2012

V dobách vlnité lepenky




Bylo, nebylo. Vyprávět synům a dcerám, byť jsou mnohem vzdělanější než my a bez životních zkušeností, že jsme za bývalého režimu nežili všichni v domcích z vlnité lepenky o vodě a o chlebu, je celkem bezpředmětné. Jejich obzor je dán chaotickým předmaturitním vzděláním středních škol, útržkovitými rozhovory s pravicovými politiky slibující mladé generaci vše, co si jen představí, jen co nám přestanou vyplácet starobní důchody. Jsou úspěšní a není větší hrozby, než onemocnět a začít zaostávat. Potom mi to celé připadá jako pochod smrti, kdy hřmění děl Rudé armády vyhnalo z koncentračních táborů vězně na pochod směr západ, kdy ti, co nemohli dál, byli ponecháni svému osudu, nebo postříleni. Ač je to přirovnání hodně nadsazené, o to blíž je blízkého konce kapitalistické společnosti.
To je realita vlčí smečky, žel v současné době uplatňována přímo vzorově exekucemi na majetku dlužníků. Nemilosrdná ruka tržního hospodářství – kapitalismu – nám dennodenně ukazuje osudy dětí, které čekají na náš finanční příspěvek, jinak nebudou léčeny. Stařenky, které okradeny o vše, žmoulají v ruce darované peníze. A přitom komentář TV zpráv hovoří o solidaritě… Novodobí čeští miliardáři přitom platí stejné daně, jako my ostatní smrtelníci. Nebýt zbytku pokory a slušnosti opět by se v Česku zavedly šlechtické tituly, stejně jako za Rakouska i s ceníkem, co stojí, baron, Jeho milost kníže…
Za peníze lze koupit téměř všechno. Nekvalitní zbraně, nekvalitní silnice,  státní lesy, stavy prasat, zbourat město…. „Jo, tati, vy jste žili v dobách chatrčí z vlnité lepenky“. Včera jsem objevil v naší ulici ,,nový“ obchod, už ne cukrárnu, ale pravý nefalšovaný ,,Tuzeks“ – sekáč s oblečením vyhozeným kdesi v západní Evropě. Ten opravdový ,,Tuzex“ provozoval v Liberci několik málo let podnik ,,Potraviny“ v počátku 70. let a vedoucím prodejny prodávající za tuzexové poukázky byl můj otec. Obchod byl v Pražské ulici součástí větší prodejny dárkových balíčků potravin.
Vzpomínám, jak tehdy málokdo odolal nádherným etiketám zahraničních výrobků. Tajemníci OVKSČ, tak jako soustružníci z Liazu, ženský z Textilany, herci od Šaldů, nebo z Ypsilonky. Všichni chtěli pixlu kávy od Mainla, kakao Van Houten, ruskou chatku, žvýkačky, autíčka Matchbox, čokoládu, frankfurtské párky v plechovce, ,,seprané“ džíny. Byli ochotni dát všechno. Z kurzu tuzexových poukázek se rodily i dnešní miliardové majetky. Žili jsme opravdu v dobách chatrčí z vlnitého plechu, nebo z lepenky. Byli jsme ale, jako národ vzdělaní, nezadlužení a relativně zdraví.
Jako můry za světlem jsme se hrnuli poznat to, co nám bylo upíráno. Sociální a právní jistoty jsme vyměnili za pozlátko ,,demokracie“,  a korupci demokratického systému lobistů, předražených nákupů a skandálů rodinných příslušníků těch nejbohatších členů naší současné demokratické společnosti.
Nebojme se, nemáme se čeho bát. To jenom my svět vidíme v černých barvách, naše úspěšné děti ani nevolí. Sice se blíží doba, že nebude český řemeslník, aby opravil protékající vodu do záchodu, ale bude spousta těch, co uspořádají pouliční happening, street partu, přednášku o tom, jak žijí drobní hlodavci v Barmě a svišti v Honolulu.  Myslím, že dožiji na zahradě vzadu, mimo hlavní cestu v parku, v domku z vlnitého plechu  a slyším se, jak říkám: To byla naše doba malin nezralých a vlnitého plechu.

Žádné komentáře: