středa 28. listopadu 2012

V Polsku – ňami – ňami




Ano, moji drazí přátelé, v Polsku je vše, co se vám zdá dobré, solené posypovou solí. Kuřata není vidět pro vrstvu salmonelózy. V podstatě, na co si člověk v Bogatyni v Polském Tesku šáhne je fujtajfl. Ano, snažně vás prosím, nejezděte tam. Všechno je tam nejméně o třetinu dražší, prodavači jsou nevlídní, řeči  nerozumíte a pokud necháte otevřené zadní dveře od auta, jako já, určitě Vás vykradou.
Tak tohle všechno mám za sebou. Jenomže v opačném gardu. Včetně benzínu za pětatřicet, který byl v Liberci o dvě padesát dražší. Dělejte prosím, jako by nic. Už teď tam je před Tescem na parkovišti každé druhé auto z okolí Frýdlantu, Liberce nebo Jablonce n./N. A ví se proč. Jenom naši prapodivní ekonomové z vlády pana Nečase hanobí polské zboží a českému házejí klacky pod nohy.
Co nevědí páni Kalousek a Nečas, už ví jeden dvouletý klučina, který českým rodičům z Liberce asistoval při překládání potravin z vrchovatě naloženého nákupního vozíku do úložného prostoru auta. Klučina byl tak zaujat nakoupenými potravinami a jejich barevnými etiketami, že mu z úst unikalo jen samé slastné ,,ňami, ňami, ňami“…
Bylo to úžasné a bezprostřední. Chlapec se zdál být dobře informován neboť neznám člověka, který by po vynikajících polských potravinách onemocněl. Podle toho, co občas čtu, nebo vidím v televizi, bych musel, vše co se v Polsku urodí, vypěstuje a zpracuje odmítnout v porovnání s českou produkcí jako horší, nekvalitní zboží. Jsem rád, že tomu tak není, že se jedná pouze o klamavou reklamu, informace od těch, co neumí vyrobit laciněji, chutněji. Zároveň i špatnou dotační politiku a daňové odvody, kterými naše zákony poškozují malovýrobce českých potravin. Je to začarovaný kruh.
České obchody sousedící s Polskem nutí ekonomicky uvažující spotřebitele jezdit za nákupy téměř všeho za hranice. Viník je nasnadě a sídlí v Praze. Jsou to naši poslanci, kteří, než by hledali důvody rozvráceného hospodářství Česka ve své práci, raději pomlouvají hospodáře v Polsku. Jen málo schází, aby se v českém pohraničí, objevila hesla Čechy Čechům, nakupujte jen české zboží. Hesla tolik blízká nacistům a našemu pohraničí v době ohrožení nacistickým Německem.
A tak je možné, že dětské ňami, ňami, ňami, uslyšíme čím dál častěji od dětí, co nakupují s rodiči v blízkém polském příhraničí. Záleží jen a jen na našich zástupcích, kteří rozhodují o tom, kolik zaplatíme za naše výrobky, které svou kvalitou obstojí v boji s polskou konkurencí. Žel, v porovnání cen, jsou ty polské opravdu výrazně nižší.  

Žádné komentáře: