středa 26. prosince 2012

Ještě tu je strýček Walter




Tak, aby bylo jasno, naletěl jsem. A všechno je jinak. Ti naši rabíni mají pokaždé pravdu. Udělal jsem ze sebe pucifouska a mrzí mě to, což se mi nestává. Až orlí oko mého strýčka mě posadilo zpátky na holou zem.
Žádný doktor Birken, ale doktor Müller stavěl vilu tam, kde v Hrádku nad Nisou kopáči našli onoho kostlivce, který si jistou dobu dělal velkou naději, že bude oním prvním slavným Hrádečákem, který pronikne mezi V.I.P. Nechme bezejmenného kostlivce i známějšího Tobiáše odpočívat v pokoji a vraťme se k osobě doktora Müllera, hrádeckého lékaře německé národnosti.
Doktor Müller v Hrádku působil před doktorem Birkenem. Své pacienty objížděl pěkně postaru v kočáře od Žitavy až po Chrastavu až do konce války, a snad až do odsunu, a bez ohledu na státní hranice ošetřoval své nemocné německé ovečky i sovětské vojáky. Na tom nic nezměníme.
Zajímavější osud měl doktor Birken. Ten kvůli svému židovskému původu emigroval do Anglie, kde byl vojenským lékařem našich perutí – československých vojenských letců v Británii. V Hrádku nad Nisou, v oné pověstné Birkenově vile, léčil své spoluobčany až po druhé světové válce.
Toť oprava, kterou jsem byl povinován svým čtenářům a bdělému orlímu oku mého strýčka Waltra, znalce v oboru ornitologie a hrádeckého občana požívajícího mimořádné úcty i pro úspěchy dosažené na poli genetiky okrasného ptactva.
Suma sumárum, bystré strýčkovo oko mě vrátilo do reality. Tak či onak, faktem zůstává, že kromě skeletů z dob dávno minulých, je Hrádek nad Nisou domovem  řady lidí, kteří v tomto městě žijí, nebo žili nedávno a ve svých oborech dosáhli mimořádných výsledků doma i v cizině. Ti mohou být příkladem především našim dětem v dnešní době. Mnozí uměli a umí víc, než hrát tenis nebo kopat do meruny...      

Žádné komentáře: