pondělí 10. prosince 2012

Píši Ti, Babetto,



Píši Ti, Babetto,
motorečko mého mládí!
Koni, půl koni, jak chceš, oři, který mě i bez papíru vezl cestami v lese Bedřichovky na Novou Ves, do Chrastavy, přes Machnín ke Karlovu (to byl řev) kolem statku a po rovině do Ostašova a dolů za slévárnu cestou k viaduktu až k paneláku v Oldřichově ulici. Nejednou i několikrát týdně. Do Chrastavy přes Bílák, do Chotyně, a pak po rovině do Hrádku a do Loučné.
Zlatý moped, rok výroby 1973, Babetta – Považské strojírne (Klementa Gottwalda) neboť, ač mrtvý prezident, jeho jméno se stále skvělo v záhlaví průvodního dopisu. Ani ty, má milá Babettko, ses tomu ovzduší servilnosti nevyhnula….
Místo zrodu : Považská Bystrica – Slovensko. Tehdá se to tak nebralo. Jaképak Slovensko! Prostě ,,na Slovači“. Bylo to jedno, byli jsme přeci Čechoslováci a hotovo. Tam, na Slovači, se tyhle malé a podobné motorečky vyráběly už od roku 1947. Manet a kupodivu Roadster. V jednu chvíli jich byly na silnicích bez bílých pruhů uprostřed asfaltu na vozovce dva miliony… Technicky vzato, ono těch Babett bylo dost.
Píši Ti, milá Babetto, rychlá a svěží skoromotorko, že nejsrandovnější na Tobě bylo rozjetí. Elektriky kolem fůra, ale to rozšlápnutí, nebo jak to nazvat, přišlápnutí, bylo k popukání. Vidět, jak rychle šlapu, nebo později pozorovat strýčka Waltra dělat totéž, aby se pak skutečně plynule hnal, to vyvolávalo chvění bránice….
Jen díky Tobě jsem poznal plod i květ - být řidičem, neboť jsem si žádná oprávnění k jízdě motorovými vozidly neudělal a tudíž jsem co? Nejezdil, a přece si troufl a jel.
Píši Ti, že díky Tobě jsem slast svistu větru kolem uší rychlého kabrioletu nepoznal, ale Tebou uspokojen, zanechávám pro potomky stručnou vzpomínku. I já ten pocit z jízdy seznal, co řidič Babetty, a srovnal bych ji třeba s Porschem o něco málo pomalejší při rozjezdu.
Pročež vy všichni, bývalí Babetťáci, pozvedněte zrak a zasněte se. Babetta se vrací! Slováci se o něco snaží a my můžeme jen věřit a doufat že výsledný produkt bude srovnatelný s tím, co jsme tak dobře znali my, výkonní uživatelé modelu předchozího ze socialistické doby. Ukaž se nová dobo, nová a progresivní! Předveď se nová Babettinko..

Žádné komentáře: