pátek 21. prosince 2012

Vánoční rozjímání za doby předchozí



Žel, nebyl na ně čas. Kdo chtěl mít životní standart na úrovni, aby si mohl dovolit koupit nebo postavit dům, pravidelně jezdit na dovolenou k moři, udržet děti na studiu v Praze nebo v Brně, jezdit do lázní a koupit si vše, co bylo na trhu v socialistickém tržním hospodářství nabízeno, tak neměl čas předvánočně rozjímat. 

Nebylo výjimkou mít dvě zaměstnání. Za osm a půl hodiny na pracovišti byla odměna osmdesáti procent zaměstnanců téměř obdobná. Samozřejmě že špičkoví dělníci – hutníci, horníci, na železnici, ti, na kterých stála výroba měli o něco víc, ale byly to řády, ne násobky platů řadových zaměstnanců. 

I tehdy byly výjimky. Zaměstnanci, kteří pracovali v zahraničí, umělci, veksláci a různí podvodníci,m kteří spekulovali s lidskými slabostmi. Spoléhali na to, že při nezákonnostech nebudou dopadeni. Zde vzali své prvopočátky pozdější obrovské majetky po sametové revoluci v roce 1989.

Rozjímat? Na to nebyl za socialismu čas. Lidé chalupařili, a to rovněž něco stálo. Často se stávalo, že po víkendovém pracovním pobytu na chatě přicházeli do zaměstnání úplně vyčerpaní. Velmi mnoho se sbíralo. Koníček často přerostl v celoživotní ,,profesionální“ posedlost, což opět vedlo k tomu, že lidé ve spolcích trávili mnohé, co zbylo z popracovního času na úkor rozjímání i v čase vánočním. Tím je i řečeno, kde vzal základ tak velký ateismus většiny českého národa. Tak jako se držely i za socialismu dušičky a respektoval se svátek zesnulých, zůstala půlnoční vánoční mše téměř vše, co pojilo národ s církví. 

Vedle oficiální kultury a řízeného využití volného času byla i část mládeže, která se vymykala oficiálnímu trendu výchovy a zaměřovala své aktivity na pobyt v přírodě, alternativní kulturu. A vánoční rozjímání?... To bylo v celé společnosti odsouváno do domovů důchodců, do kostelů, do rodin, kde tradice dosud nevymřely. Ke škodě našeho konání byly hodnoty mezilidského chování odsunuty na úkor zachování ekonomické kvality života k celoživotnímu spěchu a přetvářce. O co je to lepší dnes, posuďte sami…

Žádné komentáře: