čtvrtek 10. ledna 2013

Hastrmani z Jablonecka a okolí




Kdysi dávno mě zaujal pořad o hastrmanech z našeho okolí. Stanice Praha 2 Československého rozhlasu zaujala tehdy velmi mnoho posluchačů. Nejen u všech vod našeho kraje –  u Nisy, Kamenice, Jizery a Desné se vodník prý zdržoval, ale i na jejich lávkách a přechodech u jezů ohrožoval životy lidí.
Podle pověsti to býval malý panáček oděný červenou čepičkou, zelenými kalhotami, v červené vestě. Obyčejně se vynořil z vody, by sedal na kameni u jezu a pískáním, ale i hrou na housle lákal pocestné. Křoví kolem vod zdobil pentlemi. Býval často „hostem“ ve vodních mlýnech, kde k mlynářově zlosti zastavoval vodní kola. Jeho oblíbená místa v Jablonci byla u Starého rybníka, v Pekle, ve Žďárku.
Okolo vodníků bylo vždy mnoho pověr. Dětem se doporučovalo, aby, než přeskočí potok, třikrát do něj plivly. Do vody se jako ochrana před vodníkem házely tři nestejné peníze… U Kamenice v Haraticích stával starý mlýn. Bylo tu celkem klidno, spokojeně až darebu vodníka, který každé poledne zastavil vodní kola a mlýn ztichl. Zlobil se pan otec, zlobila se všechna chasa. Mlynář dával vinu stárkovi, a ten se rozhodl, že to tak nenechá a bude se bránit. Potkal totiž vandrujího kolegu a ten mu poradil jak na vodníka. Stárek skočil na vodníka tak, že ho překvapil a hned ho svázal „lýčákem“ - provazem z lýčí. Zavolal chasu a odtáhli vodníka do vytopené místnosti. Vodník vyhrožoval, žadonil, prosil, až nakonec musel slíbit, že se od mlýna daleko odstěhuje. Když ho pustili, skočil vodník do vody a v Haraticích už ho nikdy neviděli.
Staly se i jinačí případy, často i tragické. Vodník získal navrch pak se nebožáci topili – hlavně děti. Ti, co útok vodníka přežili (z řad dospělých) stavěli kapličky jako např. tu, která stávala nad nad Mautnerovou vilou v Šumburku. Poblíž Blatenské pily, při přechodu přes Kamenici, vídali lidé také vodníka sedícího na lávce v červené vestičce a červené čepičce. Jistý starší člověk z Maxova poblíž sbíral klestí, a jak vodníka uviděl, hned běžel ke svatému obrázku pověšenému na nedaleké jedli. Vodník se zlobil, že musí kořist nechat být a sliboval pomstu…
Také na cestě vedoucí do Karlova  se vodník ukazoval. Bylo slyšet jak hraje na píšťalku. Tam, kde jarní vody vyhloubily koryto Kamenice, v Lučním mlýně v Jiřetíně, sedával vodník na hrázi a hrál na housle pokud nepřilákal nějakou oběť, , kterou potom rychle stáhl do své říše.
No a pak si prohlížíte v pohádkách ilustrace Josefa Lady a podle nich byste vodníkovi dali první poslední, jaký je to sympaťák. Tak to na světě chodí. Chvíli tě milují, chvíli tě zatracují a tak to je. Had se zlatou korunkou, Krakonoš před dvěma sty lety , cikáni, jako kočovní zloději dětí. Snad v tom je i to kouzlo vyprávění, že do samého konce zvonce pohádky můžete očekávat dobré i zlé. Jen jít dál za štěstím a vědět, že v pohádkách pokaždé pravda zvítězí. Faktem však zůstává, že je to ale dřina.

Žádné komentáře: