neděle 6. ledna 2013

Ralsko




Nedávno jsme se dozvěděli, jak se v Čechách kupují hrady a zámky. Ralsko si koupil soukromník a města a instituce v okolí právem ostrouhala. Ralsko, zcela jistě symbol okolí Stráže pod Ralskem a Mimoně, bude bůh ví jak, obhospodařovat někdo, kdo získal hrad cestou, po které šli i jeho předchůdci.
Pevný hrad mocných pánů z Markvartic se o husitských válkách stal základnou, hnízdem loupeživých rytířů, kteří sužovali celý kraj. Vesničané z blízkých vesnic a městeček se spojili a vypracovali dohodu o tom, jak se hradu zmocní. Dozvěděli se, že každý den vyhánějí z hradu dobytek na pastvu. Když se stádo napase, vrací se samo navečer domů. Jakmile fortnýř-vrátný zaslechne hlas zvonků, které mají krávu na krku, otevře bránu. A na tom postavili vesničané svou lest. 
V určený večer se přiblížili dobře ozbrojeni na pastvinu. Většinu dobytku zahnali, ale sundali jim zvonky. Vpředu šlo několik kusů dobytka a za nimi se kryli dobře ozbrojení vesničané. Před hradem začali všichni zvonit kravskými zvonci. Lest se podařila. Brána se otevřela jako jindy. V tom okamžiku ozbrojenci vtrhli do hradu a překvapenou posádku přemohli, hrad vyplenili a zapálili. Tolik o zániku vypovídá pověst.
Skutečností zůstává, že hrad byl opuštěný a v minulosti se na něm ukrývali mnohé loupeživé roty. Ruiny kdysi slavného hradu ční nad přilehlými lesy jsou dodnes symbolem nádherného kraje rybníků a jezer na severu Čech. Vedou sem cesty poutníků za romantikou, milovníků historie, houbařů i turistů, kteří z prostoru zříceniny hradu Ralska zhlíží na velkou část severních Čech.
Ralsko. Onehdy to byla hora Říp… Prodají Lobkowicové horu, aby měli na rozvody? Co udělá nový majitel Ralska? Bude ručit hradem za své účty? Je to slušný majitel nemovitostí odlišující se od těch, kteří jako rychlá rota z různých válek se museli ukrýt na těchto místech? Nebudeme muset jednou my, nebo naše děti tak, jako to už jednou udělali vesničané z okolí Ralska, vzít opět do rukou kravské zvonce a  zvonit a zvonit, až se někdo nahoře probudí a opustí teplo svého místečka – dobrovolně? Lidé musí věřit, že i naše krajina je už zbavena vlků a jiných zemských škůdců, kteří ubližují, této krásné zemi….. Mimochodem, kde byla okolní krásná města, když se Ralsko dražilo? Konšelé, konšelé, už nespěte!

Žádné komentáře: